Ga naar hoofdinhoud

Meer gevoel voor handprothese

Een modulair systeem voor handprothesen met tastzin maakt het mogelijk de technologie individueel op de drager (m/v) aan te passen (foto: Ansgar Prudenz / Deutscher Zukunftpreis).

De menselijke hand is zeer beweeglijk, gevoelig en krachtig en kan daarom heel verschillend omgaan met zijn omgeving. Protheses helpen mensen bij verlies van hun handen weer hun dagelijkse activiteiten op te pakken en deel te nemen aan de maatschappij. De functies van de hand in een prothese levensecht nabootsen is echter een grote technische uitdaging. Vincent Systems in Karlsruhe, een spin-off van het Karlsruher Institut für Technologie, heeft een oplossing gevonden.

Elk jaar krijgen wereldwijd zo’n 10.000 mensen een elektronisch bestuurde prothese. Sommige gebruikersgroepen blijven echter van een paar kunsthanden verstoken omdat de beschikbare high-tech prothesen te zwaar of te groot zijn. Het is Vincent Systems gelukt een bouwdoossysteem voor handprothesen met tastzin voor nagenoeg alle leeftijdsgroepen en handicapniveaus te ontwikkelen.

Handprothese

De handprothese van het bedrijf is naar eigen zeggen de lichtste en meest beweeglijke ter wereld. In tegenstelling tot de gangbare standaard oplossingen kan deze oplossing elke vinger afzonderlijk actief bewegen. Met name kinderen en tieners krijgen hierdoor in een belangrijke levensfase (vol plannen, beroepsoriëntatie en sport) meer mogelijkheden. De modulaire technologie maakt echter ook hulp mogelijk voor mensen die slechts één vinger, de duim of delen van de hand missen.

Met deze hand is voor het eerst standaard voorzien van tastzin voor de prothesedrager, waardoor deze gevoelig en veilig kan grijpen met de kunstmatige hand. Elektrische signalen naar de spieren besturen alle functies van de prothese. De besturing is intuïtief en snel aan te leren, en daarvoor is geen hulpmiddel zoals een taster of smartphone nodig.

Modulair systeem

Kern van de innovatie is ’s werelds kleinste prothese met geminiaturiseerde aandrijvingen voor afzonderlijke vingers. De actieve vingers en duimen van verschillende grootte vormen samen de kaderelementen van een zeer flexibel modulair systeem dat kan worden aangepast aan de individuele stomp van de gebruiker. Door het gebruik van robuuste lichte materialen en een door software ondersteunde optimalisering van de vorm heeft het nieuwe systeem bovendien een lagere massa zonder in te boeten aan stabiliteit. De handprothese weegt ongeveer evenveel als een menselijke hand.

Nieuw is ook de geïntegreerde tastzin. Deze geeft de drager een terugmelding over de uitgeoefende krachten. Hiertoe wordt de grijpkracht omgezet in merkbare lichte trillingen. De kunstmatige tastzin maakt het mogelijk de prothese zeer gevoelig toe te passen en ook zonder oogcontact veilig te grijpen. Bovendien kan dit helpen eventuele fantoompijnen te verlichten. Voor het besturen van de prothese dienen elektrische signalen van de spieren.

De technologie is al met succes geïntroduceerd op de markt. Vincent-prothesen worden al geleverd door orthopedische werkplaatsen in Duitsland, Europa en de Verenigde Staten.

 

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven