Ga naar hoofdinhoud

Meer aandacht nodig voor embedded software markt

Embedded software vinden we onder meer in thermostaten (foto: Honeywell).

De Europese industrie heeft behoefte aan een evenwichtige aanpak van elektronica- en software-innovatie. Het is de juiste combinatie van intelligente elektronica en innovatieve software die de Europese industrie aan de leiding houdt op mondiaal niveau. Dit was de belangrijkste boodschap van het rapport  Vision 2030 dat de embedded software markt beschrijft. Het rapport werd medio maart gepresenteerd aan Eurocommissaris Neelie Kroes.

In het rapport beschrijven EU-onderzoeksprogramma’s ITEA en Artemis Industry Association de embedded software markt kwalitatief én kwantitatief. Het rapport belicht ook de Europese kant van de markt. De programma’s vragen op deze manier meer aandacht (én financiering) voor de embedded software industrie in Europa.

ITEA2 is een Europees strategisch onderzoeksprogramma voor de ontwikkeling van software intensieve systemen en diensten.   JTI Artemis is een publiek-private samenwerking op het gebied van embedded systemen.

Embedded software

Zoals de naam al aangeeft verstaan we hieronder software die is ingebed in apparaten, zoals thermostaten, mobiele telefoons, navigatiesystemen en satellieten. Maar ook tal van machines draaien op embedded software.

De belangrijkste boodschap van het rapport is, dat de Europese industrie behoefte heeft aan een evenwichtige benadering van de innovatie in elektronica en in software. BMW verklaarde onlangs dat “90 % van de innovatie vandaag de dag afkomstig is van elektronica en software”. Maar het is de juiste combinatie van intelligente elektronica en innovatieve software die de Europese industrie aan de leiding is houdt in de wereldwijde concurrentiestrijd.

Op basis van de in het rapport Vision 2030 genoemde argumenten adviseren ITEA en Artemis Industry Association gezamenlijk een evenwichtige aanpak voor innovatie in elektronica en software, wat zijn weerslag heeft in de verdeling van banen in de digitale technologie. Een gecombineerde Europees initiatief voor elektronica en software-innovatie zal leiden tot slimme systemen en diensten met een hoge impact op de omzet en de Europese werkgelegenheid en concurrentiepositie.

Belang voor Europa

Digitale technologie is van vitaal belang voor de werkgelegenheid in Europa. De Europese Commissie ondersteunt dat in een hele serie Cooperative Research & Innovation programma’s zoals H2020, Joint Undertaking ECSEL en Eureka clusters zoals ITEA.

De wereldwijde markt van digitale technologie wordt geschat op 3.300 miljard dollar (2410 miljard euro), wat overeenkomt met ongeveer 50 miljoen banen . Het aandeel van Europa daarin digitale technologieën is ongeveer 9,1 miljoen banen. In Europa zijn er 0,2 miljoen banen in de hardware (met inbegrip van 0,1 miljoen in halfgeleiders) en 8,9 miljoen banen in software en diensten. Van deze 1,1 miljoen werken er in embedded systemen.

Binnen Digital Technology, Artemis en ITEA wordt innovatie in software , IT services , interne IT en embedded software gezamenlijk aangeduid als ‘software-innovatie’. Met andere woorden software-innovatie richt betreft een wereldwijde markt van ongeveer 2600 miljard dollar (1900 miljard euro), wat overeenkomt met 44 miljoen banen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven