Ga naar hoofdinhoud

Master, veiligheidsbewaking en gateway in één

Pepperl+Fuchs maakt configuratie en besturing van veilige decentrale in- en uitgangen eenvoudig. Deze enkele geïntegreerde AS-interface master/veiligheids-monitor kan tegelijk twee verschillende AS-Interface netwerken bewaken en veilig met elkaar koppelen, conform SIL 3/Cat.4. Verbinding met hiërarchisch hogere structuren verloopt via de geïntegreerde ProfiNet- of Profibus-gateway. De fabrikant verwacht dat de veiligheidsmonitor ook in gateways voor andere veldbussen zoals DeviceNet wordt geïntegreerd.

De vrije topologie, flexibiliteit en eenvoudige installatie van AS-Interface gelden ook voor veilige in- en uitgangssignalen, wat veiligheidsoplossingen met dit bussysteem snel, flexibel en goedkoop maakt. De veiligheids-modules schakelen actief: alleen die (groepen van) netwerkdeelnemers worden uitgeschakeld waar een storing is. Omdat niet het gehele systeem compleet wordt uitgeschakeld, kan bijvoorbeeld na een noodstop het proces weer snel opstarten.

Veiligheid over AS-Interface

De geïntegreerde veiligheidsmonitor bewaakt de communicatie met alle veilige deelnemers over de AS-Interface kabel via speciale, dynamische codesequenties. Bij een storing of het in werking treden van een noodstop volgt direct via de veiligheidsmonitor de geprogrammeerde uitschakeling. Veilige uitschakeling kan centraal plaatsvinden door een van de vier geïntegreerde veiligheidsuitgangen op de master, of decentraal door gebruik te maken van ASi-Safety uitgangsmodulen.

De reactietijd van veilige uitgangen op een storing is minimaal omdat de veiligheidsmonitor dit direct zelfstandig verzorgt zonder dat het signaal eerst over de master en de besturing hoeft te gaan. Diagnose-informatie vindt via het AS-Interface netwerk en bijvoorbeeld ProfiNet zijn weg naar de operator. Ter plekke is ook op het scherm van de master informatie afleesbaar over de oorzaak en de plek van de storing.

Configuratie

De logische configuratie van de veiligheidscomponenten en de veilige uitgangen kan worden opgezet aan de hand van een stroomdiagram. Met een enkele muisklik zijn functionaliteiten, schakelparameters en opstartcondities in te stellen. Uitbreidingen en wijzigingen in de configuratie zijn eenvoudig door te voeren.

Eenmaal ingebouwd kan herstel van bijvoorbeeld de schakelparameters van een component zonder gebruik van PC plaatsvinden. De veiligheids-configuratiedata zijn vastgelegd in een mini-SD geheugenkaartje in de monitor, zodat bij eventuele storingen direct decentraal reparatie kan plaatsvinden en stilstand wordt beperkt.

Door toepassing van meerdere masters met geïntegreerde veiligheids-monitor kunnen tot 32 AS-Interface netwerken met elkaar worden verbonden. Hierdoor kunnen bijna 1.000 veilige deelnemers puur softwarematig met elkaar worden verbonden. Hiermee zijn netwerk overstijgende veiligheidsfuncties te definiëren en kan de gebruiker veiligheidsgebieden onafhankelijk van de AS-Interface bekabeling over meerdere netwerken definiëren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven