Ga naar hoofdinhoud

Bij mapp View gaan web en engineering hand in hand

De X20BC008U bus controller verzamelt data van alle aangesloten I/O-modules en functioneert als een OPC UA-server.

De smartphone is hét ultieme schoolvoorbeeld van uitgekiende elektronica met een optimaal werkende gebruikersinterface. Met minder nemen de miljoenen gebruikers wereldwijd geen genoegen. Evenals gebruikers van smartphones stellen ook operators hoge eisen aan de gebruikersinterface van de industriële machines en apparatuur waarmee ze dag in, dag uit werken. Inspelend op deze trend presenteert B&R daarom op de WOTS 2016 mapp View.

De nieuwe mapp View technologie verbindt de wereld van de engineers met het wereldwijde web. Voortaan hebben programmeurs van industriële automatisering alle tools die nodig zijn om intuïtieve HMI (Human Machine Interface) applicaties te ontwikkelen binnen handbereik, zonder dat ze volleerd websiteontwikkelaar hoeven te zijn. Gebruiksgemak, ontwerp en ergonomie zijn eisen die heden ten dage gesteld worden aan moderne websites en smartphones. Met omvangrijke multidisciplinaire teams wordt in de computer- en telefoniewereld dagelijks alles op alles gezet om voortdurend state of the art technologie te kunnen leveren. In razend tempo volgt de ene technologische ontwikkeling de andere op. Kosten noch moeite worden gespaard om de concurrentie voor te blijven. Evenals gebruikers van smartphones en websites stellen ook operators van machines steeds hogere eisen aan de technologie waarmee ze dag in, dag uit werken. Niet alleen moet deze technologie uitermate betrouwbaar zijn, maar bij voorkeur ook intuïtief net als bij smartphones. Een groot contrast met de consumentenwereld is echter dat er in de machinebouw geen omvangrijke ontwikkelteams klaar staan waarop ze kunnen terugvallen. En dat terwijl er wel een toenemende vraag naar is. Om dit gat te dichten heeft B&R ‘easy to use’-tools ontwikkeld. Tools die te gebruiken zijn in combinatie met het reeds bestaande software-ontwikkelomgeving Automation Studio.

100% webtechnologie
Indrukwekkende grafische plaatjes en multi-touch navigatie maken dan wellicht indruk op smartphonegebruikers, maar voor operators is dit bij lange na niet afdoende. In de machinebouwwereld is het namelijk van cruciaal belang dat een HMI direct bijdraagt aan de primaire doelstellingen van een organisatie, namelijk maximale productiviteit en minimale stilstand. Om aan deze doelstellingen te kunnen voldoen is het essentieel dat de juiste informatie op het juiste moment op de juiste plaats is. Met andere woorden: kritische meldingen als bijvoorbeeld storingsmeldingen, tijdelijke stroomuitval, etc. moeten ongeacht het tijdstip direct bij de juiste verantwoordelijke terecht komen; of de informatie nu moet worden weergegeven op een PC aan een productielijn of op een smartphone of tablet van de operator die op afstand de lijn monitort. Uitgangspunt is om te zorgen dat in alle gevallen menselijke fouten worden voorkomen. Met mapp View van B&R zijn al deze uitdagingen te ondervangen, doordat deze tool voor 100% is ontwikkeld op basis van bekende webstandaarden. De technologieën die schuil gaan achter het wereldwijde web zijn op een zodanige wijze ingericht dat het voor de content niet meer uitmaakt op welk medium de informatie uiteindelijk gepresenteerd wordt en/of voor welke specifieke doelgroepen.

Het volledige artikel over mapp View vindt u in het septembernummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven