Ga naar hoofdinhoud

Magnetostrictief is steeds meer mogelijk

De GB-serie van MTS Sensors kan temperaturen tot 100 °C verdragen, is draadloos te programmeren en leverbaar met SSI-interface (foto: MTS Sensors).

Er zijn diverse technieken om de slaglengten van hydraulische cilinders te meten. Veel cilinderbouwers geven de voorkeur aan de absolute magnetostrictieve sensoren, die veilig binnen in de cilinder worden aangebracht. Tijdens de Hannover Messe introduceerde MTS Sensors nieuwe varianten volgens dit principe. TSB-Bescom brengt ze in Nederland op de markt.

TSB-Bescom moet het vooral hebben van toegevoegde waarde: kennis van de producten en van de eisen die bepaalde marktsegmenten stellen. Het levert een specifiek productenpakket dat toepassing vindt in de algemene machinebouw, de natte infra, de scheepvaart en bij eindgebruikers.

Magnetostrictief principe

Een belangrijk deel van de omzet komt uit de levering van magnetostrictieve sensorsystemen van MTS Sensors. Een magnetostrictieve sensor bestaat uit vijf onderdelen: sensorelement, sensorelektronica, positiemagneet, opneemelement (bij MTS Sensors een torsiepulsomvormer) en demper (aan het einde van het sensorelement).

Om een positie te meten, wordt een stroompuls door het sensorelement gestuurd. Deze stroompuls neemt een magneetveld met zich mee. Ergens langs het sensorelement bevindt zich de positiemagneet, die vast is verbonden met de zuigerstang van de hydraulische cilinder. Op het moment dat het magneetveld van de stroompuls en het magneetveld van de positiemagneet elkaar kruisen, ontstaan een aantal effecten in het sensorelement.

In het sensorelement wordt een torsiepuls opgewekt, een kortstondige tordering van het materiaal. Deze puls plant zich door het sensorelement voort in de richting van de torsiepulsomvormer. Aan de andere zijde wordt de puls gedempt. De torsiepulsomvormer maakt van de torsiepuls een elektrisch signaal. De tijd die verstreken is tussen het uitsturen van de stroompuls en het ontvangen van de torsiepuls is een maat voor de afstand van de positiemagneet.

Eigenschappen

Het magnetostrictief principe leidt tot absolute meetsystemen: er is geen nulslag nodig is en bij inschakeling is direct de exacte positie bekend. Het meetprincipe is al vrij oud, maar dankzij moderne ontwikkelingen wordt het wel steeds aantrekkelijker. Zo zijn veel modellen dankzij de elektronica programmeerbaar.

De prijs van een magnetostrictieve sensor is van veel factoren afhankelijk. Ordergrootte en vooral uitvoering hebben grote invloed op het prijskaartje. Daarnaast is de prijs afhankelijk van de meetlengte: meer lengte vraagt een sterkere puls en duurdere elektronica.

Het complete artikel vindt u in het juni-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven