Ga naar hoofdinhoud

Magneettechniek verovert de foodsector

Kuhnke magneten worden in de foodsector onder meer toegepast in transport- en sorteersystemen voor fruit (foto: Kendrion Kuhnke)

De magneten van Kendrion Kuhnke Automation zijn bijna overal te vinden. Onlangs breidde het bedrijf, in Nederland vertegenwoordigd door Axis & Stuifmeel, haar programma uit met specifiek voor de foodsector ontwikkelde magneet-oplossingen.

Magneettechniek vormt al sinds jaar en dag een belangrijke productgroep in het brede programma van Axis & Stuifmeel. “Het blijft altijd een kernvraag bij het ontwerpen van machines en systemen: pneumatisch of elektrisch?,” zegt Gary Mollinger, Technical Product Manager bij Axis & Stuifmeel. “We zien in dat kader heel duidelijk een trend dat er steeds vaker voor elektrische oplossingen wordt gekozen. Lineaire en roterende bewegingen kun je uiteraard met pneumatiek realiseren, maar elektrisch is in feite krachtdichter, compacter en vaak ook economischer. Ons magnetenprogramma beperkt zich niet tot alleen kleefmagneten, maar omvat ook lineaire magneten (solenoïds) en draaimagneten met verdraaiingshoeken tot 95°. Toepassingen zijn vooral te vinden in (deur)vergrendelingen, klepbedieningen, sorteerinstallaties, etc.

Specials voor de foodsector

Onlangs heeft Axis & Stuifmeel een speciale folder uitgebracht voor de foodsector, waarbinnen magneettechniek een steeds grotere rol speelt. Kendrion Kuhnke speelt hierop in met de introductie van speciale magneetuitvoeringen. “In de foodsector zie je, net als in andere branches, een duidelijke verschuiving van pneumatisch naar elektrisch,” zegt Gary Mollinger erover. “Magneten worden binnen de foodsector bijvoorbeeld gebruikt in transportbanden, in snij- en sorteermachines (draaimagneten), maar ook om mechanische bewegingen te vergrendelen (lineaire magneten). Je kunt daar echter niet zo maar ieder component toepassen. Je hebt bijvoorbeeld te maken met HACCP hygiëne-eisen, vocht, temperatuur en al dan niet agressieve schoonmaakmiddelen. Kendrion Kuhnke heeft hiervoor speciale componenten ontwikkeld met betere afdichtingen, die bestand zijn tegen de intensieve reinigingsproducten die vaak onder hoge druk op de machines en componenten worden gespoten. De componenten zijn glad afgewerkt, zodat vuil er weinig vat op heeft en er bovendien makkelijk af te halen is. Daarnaast worden in de foodwereld eisen gesteld aan de temperatuur van toegepaste componenten, die zo laag mogelijk moet blijven om bacteriegroei te minimaliseren. De toepassingsmogelijkheden zijn enorm divers. Je ziet lineaire magneten in de verpakkingswereld worden gebruikt voor het ponsen van gaatjes in zakjes. Kleefmagneten worden daarentegen gebruikt voor het met een robot of balancer optillen en verplaatsen van voorwerpen in de productie. Dat is een snelle en betrouwbare techniek. Maar ook in veiligheidssystemen binnen de foodsector komen we magneetschakelaars tegen om bijvoorbeeld messen automatisch te vergrendelen tijdens het vullen van machines. Voor al die specifieke situaties in de voedingsmiddelensector hebben we nu op maat gesneden oplossingen en gezien de huidige trend verwacht ik dat dit programma de komende jaren gericht zal worden uitgebreid.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven