Ga naar hoofdinhoud

Maatwerk Atex-aandrijvingen WEG voor fase 2 Duqm raffinaderij Oman

WEG levert onder andere vier W22XdT driefasige motoren met een vermogen van 900 kW en een spanning van 11.000 V (foto's: WEG)

WEG heeft een contract afgesloten voor fase 2 van het Duqm raffinaderijproject en voor een nieuwe fase van het Ras Markaz Crude Oil Park in Oman nadat ze in 2018 het contract voor fase 1 van het Duqm project hadden gewonnen. WEG zal een scala aan energie-efficiënte motoren voor Atex-omgevingen en frequentieregelaars leveren die de pompen, compressoren en ventilatoren van het 900 hectare grote oliecomplex moeten aandrijven. Dit is een van de grootste projecten die WEG ooit in het Midden-Oosten heeft afgesloten.

De Duqm raffinaderij zal de potentiële capaciteit hebben om ongeveer 230.000 vaten ruwe olie per dag te verwerken, waardoor de druk op de export en import van diesel, vliegtuigbrandstof, nafta en LPG vanuit en naar de regio aanzienlijk wordt verlicht. De bouw van de raffinaderij is een groot project, verdeeld over drie fasen, die volgens planning in 2020 wordt voltooid.

Gecompliceerd motorontwerp

“WEG heeft nauw samengewerkt met de klanten om ervoor te zorgen dat onze motoren en frequentieregelaars aan hun vereisten zouden voldoen”, volgens Raphael Torrano, algemeen directeur van WEG in het Midden-Oosten.

“De vereiste specificatie compliceerde de motorontwerpen van het technische team bij WEG, omdat het niet mogelijk was om tot standaardisatie van een enkel ontwerp voor dit project te komen. We hebben een creatieve, flexibele oplossing bedacht en dat heeft in grote mate bijgedragen aan het winnen van de vervolgcontracten.”

Lagere aanloopstromen

Het toevoegen van specialistische hardware in de panelen van de frequentieregelaars, slimme relais en verscheidene stroomonderbrekers maakten deel uit van de maatwerkaanpassingen aan het design.

De Duqm plant had ook behoefte aan motoren met een lagere aanloopstroom, waardoor de synchrone motoren van WEG een voor de hand liggende keuze waren.

Productie bij WEG Portugal

Het project volgt op een nieuwe fase in de constructie van het Ras Markaz Crude Oil Park, een grote opslagfaciliteit van ruwe olie. WEG levert vier W22XdT driefasige motoren met koelslangen met een vermogen van 900 kW en een spanning van 11.000 V.

Deze motoren en frequentieregelaars worden door WEG Portugal gemaakt en zullen tot ‘s werelds grootste Atex- motoren behoren en naast vier van de grootste frequentieregelaars van de faciliteit worden geïnstalleerd.

Prestigeproject olie- en gas

WEG ziet de Duqm raffinaderij als een prestigeproject, waardoor de fabrikant zich ook een plaats heeft verworven op de lijst met goedgekeurde leveranciers van de olie- en gasreus BP. Dankzij het voortdurende succes van dit project verwacht WEG meer soortgelijke projecten in het Midden-Oosten.

De fabrikant heeft daarom onlangs een reparatie- en servicecentrum in de regio gevestigd om aftersales-ondersteuning te bieden voor de motoren en andere uitrusting van WEG.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven