Ga naar hoofdinhoud

Wie maakt de meest innovatieve dempingsoplossing?

Een voorbeeld van innovatieve demping uit eigen land zijn de demping van de elektrische aandrijvingen voor simulatoren en subsystemen van E2M Technologies (foto: E2M Technologies)

De inschrijving voor de INNOVACE 2018 Studentenaward gaat half februari van start. Dit jaar kunnen er ook internationale studententeams meedoen aan deze verkiezing voor beste innovatieve dempingsoplossing. Dus technische studenten uit Nederland, meld je aan!

ACE Stoßdämpfer uit het Duitse Langenfeld heeft de prijs in het leven geroepen en werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt. Met de prijs wil ACE aankomende engineers een steuntje in de rug geven en de banden aanhalen met technische universiteiten in binnen- en buitenland. Vorig jaar kwam het vierkoppige team van Professor Dr. Stefan Vöth van de Technische Hochschule Georg Agricola (THGA) uit Bochum als beste uit de bus. Met hun uitwerking van het ‘gedempte klemelement’ wonnen de vier studenten een bedrag van 7.000 euro.

Conceptfase klemelement

Ze staken er volgens de ACE-jury met kop en schouders bovenuit: Martin Haarmann, Marvin Just, Alexander Mirsch en Jascha Monzner van de THGA uit Bochum. Hun grondige uitwerking van het concept, 3D-model en berekening van het gedempte klemelement werd als beste bestempeld. De jury was onder de indruk van de methodiek: al in de conceptfase werd zorgvuldig overwogen welke oplossing het meest geschikt zou zijn.

ACE stootdempers INNOVACE
Vorig jaar kwam het vierkoppige team van Professor Dr. Stefan Vöth van de Technische Hochschule Georg Agricola (THGA) uit Bochum als beste uit de bus (foto: ACE Stoßdämpfer)

Hiervoor goten de vier bachelorstudenten Machinebouw, met specialisatie Ontwikkeling & Constructie, hun beraming in de vorm van een matrix, met inachtneming van de vier belangrijkste functies: vergrendeling/flexibiliteit, demping, klemkracht en manier van bediening.

3D model

De studenten hebben in het kader van het vak Engineering twaalf weken intensief aan de toepassing gewerkt. De mogelijkheden voor het gedempte klemelement verwerkten ze vervolgens in een tabel. Van de meest geschikte oplossing werd een 3D model gemaakt. De techniek werd uitvoerig toegelicht op basis van talrijke berekeningen en technische tekeningen. De jury van ACE was bovendien onder de indruk van de functionaliteit, het design, de keuze van het materiaal, het geringe gewicht en de slimme afremming van het gedempte klemelement. Het afremmen gebeurt door het trekken aan een hendel, en werkt ongeveer hetzelfde als bij een fietsrem.

Jonge Nederlandse engineers gezocht

De inschrijving voor INNOVACE 2018 gaat half februari van start. Dit jaar kunnen ook internationale teams meedingen. Studenten van Nederlandse technische universiteiten en hogescholen worden dan ook van harte uitgenodigd om hun dempingsoplossingen in te sturen. Geïnteresseerde teams kunnen een mail sturen naar innovace@ace-int.eu.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven