Ga naar hoofdinhoud

Lopen met exoskelet meer dan alleen gezond

Andre van Ruschen heeft een dwarslaesie en kan met de ReWalk weer wandelen en de hond uitlaten. Zijn medicijngebruik is sinds hij weer kan 'lopen' geminimaliseerd (jeroen Aalberts, foto: ReWalk Robotics)

Lopen is om meerdere redenen gezond, ook voor mensen die dat wegens een handicap alleen nog kunnen met een exoskelet. John Frijters van ReWalk Robotics legde in een presentatie tijdens een event ter gelegenheid van 100 jaar Yaskawa te Kaatsheuvel uit hoe hun exoskelet werkt en wat het betekent voor de gebruikers.

Te veel en langdurig achter elkaar zitten is de laatste tijd veel in het nieuws. Het is slecht voor de gezondheid en wordt zelfs afgeschilderd als het nieuwe roken. Dat veel zitten dus slecht is voor de gezondheid geldt uiteraard ook voor mensen in een rolstoel. Mensen die de controle kwijt zijn over hun benen door bijvoorbeeld een dwarslaesie kunnen zich met het ReWalk Personal 6.0 exoskeletsysteem weer lopend voortbewegen.

Frijters: “Het lopen met de ReWalk is niet alleen fysiek gezien voor de gebruiker gezond, het brengt hem ook uit een isolement. Je bent niet meer afhankelijk van anderen indien je een niet voor rolstoelers toegankelijke gelegenheid bezoekt zoals een café waar je twee traptreden op moet om binnen te komen. Als je vervolgens tussen pratende en staande mensen zit, dan hoor je door het lawaai al gauw je gesprekpartners niet goed en wordt je al na een paar minuten ‘over het hoofd’ gezien. Op dezelfde hoogte met andere mensen kunnen communiceren geeft een gehandicapte vaak weer het gevoel dat hij of zij er bij hoort.”

Het lopen

Al zittende demonstreert Andre van Rüschen hoe dat in zijn werk gaat. Andre is 43 jaar oud en heeft sinds 2002 een dwarslaesie waardoor zijn onderlichaam verlamd is. Eerst doet hij zijn schoenen uit. Vervolgens gaat hij verzitten van de rolstoel naar de stoel waar het exoskelet op ‘zit’. Al zittende bevestigd hij het exoskelet met enkele banden met snelsluitingen. Nu is het systeem bevestigd aan onderbenen, bovenbenen en heup. Vervolgens trekt hij zijn schoenen weer aan en pakt twee krukken. Al deze handelingen duren hooguit vijf minuten.

De afstandbediening voor het exoskelet ziet er uit als een digitaal horloge en zit aan de rechterpols van Andre. Hiermee kunnen er drie modussen voor het systeem gekozen worden.

Het volledige artikel vindt u in het decembernummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven