Ga naar hoofdinhoud

Lineaire geleiding uit GVK

Igus biedt een variëteit aan materialen voor lineaire geleidingen die gebruikt kunnen worden om het totaalgewicht van de applicatie te beperken. (Foto Igus GmbH)

Motion plastics specialist Igus heeft het modulaire drylin W systeem uitgebreid en biedt nu ook een lineaire geleiding met rails uit met glasvezel versterkte kunststof (GVK). Van voertuigbouw tot laboratoriumtechnologie helpt dit metaalvrije alternatief gebruikers kosten en gewicht te besparen in hun totale constructie.

GVK heeft niet alleen een lage massa vergeleken met metalen alternatieven. Het materiaal heeft ook een hoge media-bestendigheid, is niet magnetisch en economisch. Om haar uitgebreide Drylin W modulaire systeem voor lineaire technologie uit te breiden, heeft de motion plastics specialist Igus een GRP rail ontwikkeld, waarop een kunststof slede wordt gebruikt.

Het drylin W profiel uit glasvezel is 20% lichter dan aluminium en zelfs 70% lichter dan staal. Tegelijkertijd is het ook 50% goedkoper dan koolstof. Het GVK lineaire geleidingssysteem is daarmee een alternatief voor voertuig- en vliegtuigconstructie en voor medische apparatuur of meetsystemen.

Lineaire geleiding

De combinatie van GVK en kunststof is ook geschikt voor andere sectoren waar dynamische bewegingen een rol spelen. Steeds meer gebruikers bijvoorbeeld profiteren van de gewichtsvoordelen van GVK-componenten in robotica. Echter vanwege de goede mediabestendigheid kan de lineaire geleiding ook worden gebruikt in een omgeving met agressieve reinigingsmiddelen.

Net als alle Igus-producten functioneren de geleidingen zonder externe smering en zijn ze ongevoelig voor stof en vuil. Voor meer stabiliteit biedt de fabrikant ook een GVK-rail optie met een hoger profiel. Dit maakt het ook mogelijk de rail te monteren met spanklauwen.  Een ingewikkelde mechanische bewerking is daarom overbodig en gemakkelijke montage is mogelijk.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven