Ga naar hoofdinhoud

Lichtgewicht lager met 3D geprinte onderdelen

Prototype van een uit 3D geprinte onderdelen samengesteld lager (foto: Franke)

Additive manufacturing biedt veel mogelijkheden voor ‘onmogelijke’ vormen en anderszins niet te produceren objecten. Via dergelijke technieken is het mogelijk om objecten inwendig te voorzien van een soort honingraatstructuur die het tegelijkertijd licht en stijf maken. Lagerproducent Franke maakte via lasersinteren een prototype en construeerde een compleet lager.

Additive manufacturing omvat verschillende technieken om het objecten in lagen op te bouwen. Franke concentreert zich momenteel op lasersinteren; volgens de fabrikant vormt deze techniek een van de meest veelbelovende additieve processen. Het bedrijf wil deze technologie gebruiken om lichtgewicht constructies mogelijk te maken. Traditionele productietechnieken hebben hun beperkingen: niet alles wat er goed uitziet op het CAD-scherm kan in de productie ook worden gerealiseerd. Met 3D printen zijn onderdelen als gelaagde structuren op te bouwen, wat geheel nieuwe mogelijkheden biedt in ontwerpen. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld inwendige honingraatstructuren, variërende wanddikten en zelfs een combinatie van materialen.

Francke 3DprintDe techniek past goed bij het principe van Franke’s draadlagers, in de Benelux vertegenwoordigd door Gileon in Dongen. De lagerelementen bestaan uit rollichamen die rollen op geslepen of geprofileerde loopdraden die in een omhullende constructie worden ingebouwd en voorgespannen. Alle belastingen worden in eerste instantie opgevangen door de loopdraden. Er worden eisen gesteld aan de loopdraden, maar textuur en materiaal van de omliggende structuur zijn vrij te kiezen. Draadlagers zijn daarmee bij uitstek geschikt voor 3D componenten.

Franke staat nog aan het begin van deze nieuwe technologie, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Uitgebreide testen moeten uiteindelijk uitwijzen hoe het lichtgewicht lager uit de 3D printer zal presteren qua belasting en precisie in vergelijking met conventioneel geproduceerde aluminium lagers. Het bedrijf voorziet toepassingen waar gewicht van cruciaal belang is, energie moet worden bespaard of speciale materialen nodig zijn. Doelsectoren zijn de ruimtevaart, de automobielindustrie, de medische technologie en co-robots.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven