Ga naar hoofdinhoud

Leerboek en naslagwerk Inventor 2015

TEC/CAD College heeft een nieuwe editie van het leerboek Inventor uitgegeven (foto: TEC/CAD College)

TEC/CAD College heeft haar nieuwste jaargang van de serie ‘Inventor, Computer Ondersteunend Ontwerpen’ uitgegeven. Dit jaar zijn aanvullingen opgenomen in het boek die betrekking hebben op de nieuwe mogelijkheden van Inventor 2015, zoals het vrijvorm modelleren met T-splines en het direct modelleren. Alle hoofdstukken van het boek zijn aangepast aan het veranderde menu en de nieuwste mogelijkheden van Inventor 2015, het ontwerppakket van Autodesk. Auteur is ir. R. Boeklagen.

Het boek Inventor 2015 is geschreven in een toegankelijke stijl met veel voorbeelden en meer dan duizend illustraties. Het boek is van Nederlandse oorsprong en hanteert de Nederlandse tekennormen. Ook bevat het boek werktuigbouwkundige achtergrondinformatie en handige tips.

Leerboek en naslagwerk

De beginnende gebruiker van Inventor 2015 kan met het boek uit de voeten door de combinatie van theorie, geleide instructie en oefeningen. De oefeningen zijn uitgewerkt met filmpjes op internet. Alle basisfuncties die een werktuigbouwkundig ontwerper gebruikt, worden uitgebreid behandeld zoals frames, plaatwerk, lassen en schroefverbindingen en kunststoffen.

Een ervaren werktuigbouwkundig ontwerper zal het boek als een nuttig leer- en naslagwerk ervaren. Gevorderde onderwerpen waaronder styles en templates, Vault, skeletmodeleren, iLogic, adaptiviteit en plaats-, maat- en vormvarianten en puntenwolken worden onder de loep genomen. Specialistische zaken als sterkteberekeningen, dynamische simulatie, parameterstudies en optimalisatie zijn ook terug te vinden.

Modellerings- en ontwerptechnieken

Naslagwerk Inventor 2015Inventor 2015 ondersteunt niet alleen de modelleringstechnieken van het variantenontwerpen en het skeletontwerpen, maar ook hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om methodisch het beste ontwerp te vinden. Zo kan de ontwerper met Design Accelerator snel een mechanisme van tandwielen, lagers en assen opzetten en deze snel omzetten naar een stangenmechanisme.

De ontwerper kan een ontwerp doorrekenen en via een parameterstudie optimaliseren. Hij geeft bijvoorbeeld aan welke veiligheidsfactor hij wil bereiken. Inventor 2015 zal het ontwerp automatisch aanpassen en doorrekenen totdat aan de voorwaarde wordt voldaan. Methodisch ontwerpen, Design Accelerator, Content Center, eindige elementenmethode en optimalisatietechnieken worden allemaal in het boek behandeld.

Boeklagen, ir. R.: Inventor 2015, Computer Ondersteund Ontwerpen, 2014, TEC/CAD College, Nijmegen, ISBN 978-90-72487-95-7, € 59,50.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven