Ga naar hoofdinhoud

Video: lasnaaddetectie in smaakmakend Industry 4.0 project

Het lasnaaddetectiesysteem van Roland Electronic detecteert de lasnaad van een stabilisatorstang en positioneert deze onder de juiste hoek (foto: tsb-bescom)

Het Roland SDN40 lasnaaddetectiesysteem, in Nederland vertegenwoordigd door tsb-bescom, speelt een belangrijke rol binnen een nieuwe productiemethode die onlangs werd ontwikkeld door Wafios Production Technology en Schneider Machinenbau voor het volautomatisch vervaardigen van stabilisatorstangen. Stabilisatorstangen vormen een belangrijke bouwcomponent voor auto’s en vrachtwagens.

De markt dicteert steeds lichtere en rigidere stabilisatorstangen die steeds hogere torsiebelastingen aankunnen. Hiervoor heeft het hierboven genoemde consortium de productiemethode doorontwikkeld tot een flexibel en productief machineconcept dat torsiestabilisatoren kan produceren met steeds dunnere buiswanden aan steeds hogere sterkteniveaus. Tegelijk is rekening gehouden met kortere ontwikkelingscycli en kleinere productiebatches.

Het lasnaaddtectiesysteem maakt deel uit van een geautomatiseerd productieproces (foto's: tsb-bescom)
Het lasnaaddetectiesysteem maakt deel uit van een geautomatiseerd productieproces (foto’s: tsb-bescom)

Dankzij het SDN40 lasnaaddetectiesysteem van Roland Electronic kan het nieuw ontwikkelde productiesysteem lasnaden van stabilisatorstangen succesvol detecteren en onder de juiste hoek positioneren. Hierdoor worden de stangen tijdens de daarop volgende buig- en vormbewerkingen slechts minimaal blootgesteld aan materiaalstress. Seriematig bewerken van stabilisatorstangen leidt hierdoor tot een stabiel product dat beduidend minder onderhevig is aan materiaalmoeheid. Ook niet-zichtbare lasnaden bij voorgeharde stalen pijpen kunnen dankzij de SND40 getraceerd worden, zoals deze video duidelijk maakt.

Het verbinden, interlinken en automatiseren van de verschillende modules van dit productiesysteem laat duidelijk een verhoging in productiviteit zien. Tegelijkertijd is deze toepassing een mooi voorbeeld van Industry 4.0 ‘networked manufacturing’. Tsb – bescom adviseert en levert oplossingen voor lasnaad- en dubbele plaatdetectie van Roland Electronic aan de metaalverwerkende industrie in België en Nederland. Dankzij jarenlange ervaring met de sensorsystemen van Roland Electronic beschikken de medewerkers van tsb- bescom over een grote hoeveelheid aan kennis.

Onderstaande video geeft fraai weer hoe het SDN40 lasnaaddetectiesysteem van Roland Electronic is de geautomatiseerde productielijn is geïntegreerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven