Ga naar hoofdinhoud

Lagere uitstoot bouwmachines dankzij GTL

Tijdens de TKD 2016 waren er geen roetpluimen meer te zien bij de bouwmachines in actie, dankzij GTL van Shell (foto: Paul Quaedvlieg)

Tijdens de Technische Kontakt Dagen (TKD) werden alle bouwmachines voorzien van de schonere brandstof GTL. Shell GTL Fuel (gas-to-liquids) wordt gemaakt van aardgas en verbrandt daardoor schoner dan conventionele diesel uit aardolie. Dat zorgt voor een lagere uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden. Dat was te zien op de TKD, waar geen roetpluimpje meer uit de bouwmachines kwam.

Tijdens de TKD, de grootste bouwmachinebeurs van Nederland die onlangs werd gehouden, introduceerde Shell’s distributeur OQ Value de nieuwe GTL Fuel aan het publiek. Daarbij konden de bezoekers direct zien dat de GTL-brandstof niet de kleur en geur van normale diesel heeft, Shell GTL Fuel is namelijk kleur- en reukloos. Het grote voordeel van GTL is dat de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) en fijnstof (PM10) met respectievelijk 20% en 30% teruggebracht worden ten opzichte van conventionele diesel; zo blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van TNO. Naast deze reductie van emissies, wordt de motor ook aanzienlijk stiller, namelijk tot wel 3dB. Bovendien is de brandstof biologisch afbreekbaar en kan het direct, zonder aanpassingen, in bestaande dieselmotoren worden toegepast.

Niet alleen de mensen die met de machines werken, zijn gebaat bij de nieuwe brandstof. Ook de omwonenden en directe omgeving waar bouwmachines veel gebruikt worden, zullen hier profijt van hebben. Zo zijn de gemeente Den Haag, BAM en Shell met de schonere brandstof GTL een proef met bouwmachines gestart, die bij de bouw van de Rotterdamsebaan in Den Haag ingezet worden, om de luchtkwaliteit in de omgeving te verbeteren.

Sander van de Laar, Business Development GTL vanuit Shell: “Op termijn wordt het mogelijk om een mix van schonere brandstoffen zoals elektrificatie, waterstof en biobrandstoffen in te zetten. Op dit moment is dit nog niet voor alle transportmiddelen mogelijk, onder andere door het huidige vermogen van de motoren, de actieradius en afschrijvingsperiode. Door het gebruik van GTL kunnen bijvoorbeeld kranen, bouwmaterieel, aggregaten, bestelwagens en ander zwaar materiaal in een gestage overgangssituatie, gelijk schoner functioneren”.

Naast de nieuwe brandstof Shell GTL Fuel, produceert Shell ook steeds meer smeermiddelen die gebaseerd zijn op GTL als basisolie. Door middel van de Shell PurePlus technologie wordt aardgas omgezet in een kristalheldere synthetische basisolie, waardoor een hogere bescherming tegen slijtage en een lager olieverbruik wordt behaald. Tevens zorgt minder interne wrijving voor extra brandstofbesparing. De PurePlus-technologie is zowel in het aanbod van Shell Helix motorolie voor personenauto’s als in Shell Rimula motorolie voor zware dieselmotoren terug te vinden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven