Ga naar hoofdinhoud

Laatste kilometer voor industrieel ethernet overbrugd

Telecomgigant Huawei presenteerde zich in Hannover onder het mom van 'connecting bits & gears' (foto: Paul Quaedvlieg).

Tijdens de Hannover Messe presenteerden meer dan twintig internationale organisaties en industriële leveranciers gezamenlijk een OPC-UA TSN testopstellingen. Het ‘Time-Sensitive Networking (TSN) + OPC Unified Architecture (OPC UA) smart manufacturing testbed’ bestrijkt zes belangrijke scenario’s voor industrieel ethernet bestrijkt. TSN switches van Huawei vormen het betrouwbare industriële besturingsnetwerk met lage wachttijd voor de testopstelling.

Deelnemers aan de testopstelling zijn onder meer de Alliance of Industrial Internet (AII), Avnu Alliance, Edge Computing Consortium (ECC), Fraunhofer Fokus, Huawei, Schneider Electric, HollySys, National Instruments, B&R Automation, TTTech en Spirent Communications. Tijdens de Messe werd de testopstelling gedemonstreerd door een serie real-life smart manufacturing situaties te simuleren om de belangrijkste technische eigenschappen te demonstreren.

TSN + OPC UA is de belangrijkste drijfveer voor nieuwe technologieën zoals predictief onderhoud, data analyse, machine learning en kunstmatige intelligentie (AI). TSN + OPC UA helpt industriële ondernemingen hun rentabiliteit te verbeteren door het terugdringen van stilstandtijd, het verbeteren van de ‘overall equipment efficiency’ (OEE) en het verlagen van de ’total cost of ownership’ (TCO).

Industrieel ethernet

Smart manufacturing vereist flexibele productiesystemen, cross-platforms en cross-industry applicaties. Dit vraagt echter om grootschalige real-time industriële communicatienetwerken, wat aanzienlijke uitdagingen voor operators betekent.

Huawei OPC UA
De lancering van het TSN + OPC UA testbed vond plaats in Hannover (foto: Huawei)

De op de Hannover Messe gepresenteerde testopstelling voldoet aan de OPC UA standaarden, waardoor meerdere apparaten van verschillende leveranciers gemakkelijk met elkaar kunnen samenwerken in één systeem. Het TSN testbed werkt met Software Defined Networking (SDN) technologie om tijdkritisch netwerkverkeer voorrang te geven en zowel real-time als niet real-time over één netwerk te versturen. Dit maakt connectiviteit en interoperabiliteit voor machines, mensen en ‘dingen’ over het gehele netwerk mogelijk te maken en overbrugt de laatste kilometer voor industrieel ethernet.

Zes scenario’s

Huawei en andere partijen hebben de testopstelling ingericht voor zes verschillende scenario’s voor industrieel ethernet:

  • TSN for Predictive Maintenance (door Huawei en AII)
  • synchronisatie van motoren (door Huawei en National Instrument)
  • raceauto game (door Huawei en HollySys)
  • motion control voor een plotter (door Huawei en Linmot)
  • synchronisatie van LED’s (door Huawei en Schneider Electric)
  • OPC UA over TSN (door Huawei and B&R).

De testopstelling verifieert het hoge deterministische gedrag en de lage wachttijden van het TSN-netwerk in complexe omgevingen. Dit garandeert strikt synchrone motion control in industriële scenario’s. Om TSN en niet-TSN verkeer te genereren werd testapparatuur van Spirent Communication gebruikt om de voordelen die de nieuwe industriële netwerkarchitectuur en –services bieden.

Continue ontwikkeling

Sinds de introductie van de PLC in de jaren zeventig zijn industriële automatiseringsprocessen steeds geoptimaliseerd. De combinatie van operationele technologie (OT) en ICT maakt innovaties door de hele keten heen mogelijk. OPC UA en TSN zijn twee veelbelovende bouwstenen richting real-time informatie-uitwisseling in industriële omgevingen.

 

In de toekomst zullen miljarden apparaten in de industrie met het internet zijn verbonden. Het traditionele industriële ethernet kan de enorme hoeveelheden data die door deze apparaten worden gegenereerd niet verwerken. Er is een nieuwe architectuur nodig om een grote bandbreedte en hoge snelheid te bieden en meerdere protocols te ondersteunen om deze massale connectiviteit mogelijk te maken.

Huawei werkt samen met wereldwijd actieve partners om efficiëntere en slimmere innovatieve digitale oplossingen voor klanten te ontwikkelen. Deze maken het mogelijk om nieuwe operationele processen en infrastructurele platforms voor Industrie 4.0 te bouwen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven