Ga naar hoofdinhoud

Kunststof tandwielen winnen terrein

De combinatie van kunststof met metalen tandwielen is de beste, omdat via het stalen tandwiel de warmte kan worden afgevoerd (foto: Vink Kunststoffen)

Is kunststof een ondergewaardeerd materiaal als het om tandwielen voor aandrijvingen gaat? Die stelling is misschien net iets te bout. Dat bij een behoorlijke groep engineers de mogelijkheden ervan onvoldoende bekend zijn, staat voor Ronnie Boesten, business development manager technische kunststoffen bij Vink Kunststoffen, echter buiten kijf. Onlangs is er een kunststof kettingtandwiel getest op een racemotor. Met succes. De voordelen reikten verder dan het kettingtandwiel alleen.

Als er één sector is die met veel interesse naar kunststoffen kijkt als alternatief materiaal voor tandwielen voor aandrijvingen, is het de voedingsmiddelenindustrie. En daarin zijn nogal wat machinebouwers actief: van fabrikanten van kippenslachtlijnen tot en met bouwers van verpakkingsmachines. Van de machinebouwers voor de zuivelindustrie tot en met vlees- en visverwerkers. De reden waarom ze allen interesse hebben voor kunststof: dit materiaal beschikt over zelfsmerende eigenschappen.

“Smeermiddelfabrikanten zijn weliswaar overgegaan naar producten die voedselveilig zijn. De sector heeft echter het liefst een smeermiddelvrije oplossing”, aldus Ronnie Boesten. De business development manager bij Vink Kunststoffen ziet de interesse vanuit de machinebouw groeien.
In andere sectoren speelt de gewichtsbesparing een rol. Kunststoffen zijn gemiddeld 7 keer lichter dan staal. En voor weer andere toepassingen is het onderhoudsvrije van het materiaal de doorslaggevende factor. Want kunststof tandwielen hoeven in principe niet gesmeerd te worden, omdat het materiaal goede droogloopeigenschappen heeft. De eigenschap van enkele kunststoffen om te vervormen en weer terug te keren in de oorspronkelijke vorm (terugstellend vermogen) speelt hier eveneens een rol in.

Een stalen tandwiel heeft als belangrijk pluspunt ten opzichte van een kunststof variant dat er hogere vermogens overgedragen kunnen worden. Stalen tandwielen kunnen de warmte beter afvoeren. Omdat kunststof dit minder goed kan, zullen twee kunststof tandwielen met een standaard vertandinggeometrie gaan verkleven zodra er behoorlijke vermogens op komen te staan. Hogere vermogens en toerentallen leiden tot warmteontwikkeling. De beste oplossing is daarom de combinatie van een …..

Lees het volledige artikel in het mei/juninummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven