Ga naar hoofdinhoud

Koning Willem-Alexander opent nieuwe batterijfabriek ELEO in Helmond

Koning Willem-Alexander met de drie oprichters van ELEO. Bas Verkaik (links), Bram van Diggelen (midden) en Jeroen Bleker (rechts) (foto: ELEO)

Onder grote belangstelling van ruim 250 genodigden heeft Zijne Majesteit de Koning vanmiddag de nieuwe batterijfabriek van ELEO geopend. Met behulp van een elektrische graafmachine onthulde Koning Willem-Alexander de eerste batterijmodule geproduceerd in de nieuwe fabriek, waarmee de officiële opening een feit was.

Sinds de oprichting in 2017 heeft ELEO zich toegelegd op het ontwikkelen en produceren van hoogwaardige batterijsystemen voor een breed scala aan toepassingen, waaronder bouw- en landbouwmachines en commerciële voertuigen. Met de opening van de nieuwe fabriek vertienvoudigt de batterijproductiecapaciteit naar zo’n 10,000 pakketten per jaar. “We mikken op 100.000 pakketten in 2025,” zegt Bas Verkaik, medeoprichter bij ELEO.

Begin van internationale opschaling

“De opening van onze nieuwe fabriek is een feestelijk moment voor ons hele team en daarom zijn we ook bijzonder trots dat Koning Willem-Alexander de fabriek officieel geopend heeft,” zegt Bas Verkaik. “Met de nieuwe fabriek zijn we in staat om onze productiecapaciteit aanzienlijk te vergroten, wat belangrijk is om aan de groeiende vraag naar onze batterijpakketten te kunnen voldoen. Daarnaast geldt deze fabriek als een blauwdruk voor verdere internationale opschaling de komende jaren.”

Met behulp van een elektrische graafmachine onthulde Koning Willem-Alexander de eerste batterijmodule geproduceerd in de nieuwe ELEO batterijfabriek (foto: ELEO)

Geautomatiseerde productie

Na de officiële opening kreeg Koning Willem-Alexander een rondleiding door de nieuwe fabriek, waarin hij uitleg heeft gekregen over het productieproces van de batterijsystemen en meerdere werknemers heeft gesproken over hun werkzaamheden bij ELEO. Op het buitenterrein waren diverse machines en voertuigen te zien waar de batterijpakketten van ELEO in worden toegepast.

Buiten de nieuwe ELEO batterijfabriek stonden diverse elektrische voertuigen (foto: Paul Quaedvlieg)

De nieuwe fabriek is uitgerust met hoogwaardige machines om een geautomatiseerde productie mogelijk te maken. De faciliteit beschikt over een oppervlakte van 3,000 m2, met de mogelijkheid in de nabije toekomst verder op te schalen. 

Nieuwe generatie batterijen

Met de opening van de nieuwe batterijfabriek start ook de productie van ELEO’s nieuwe generatie batterijen. Deze producten zijn specifiek ontwikkeld voor industriële voertuigen en machines en biedt fabrikanten de flexibiliteit om de specificaties van het batterijpakket aan te passen aan de hand van de eisen van de applicatie. Deze nieuwe generatie werd eind vorig jaar op de Bauma in München geïntroduceerd.

Koning Willem-Alexander nam de tijd voor de rondleiding en sprak met verschillende medewerkers van de nieuwe ELEO batterijfabriek (foto: Paul Quaedvlieg)

Studententeam Storm

ELEO is opgericht in 2017 door oud-studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, waar de oprichters een revolutionaire elektrische motorfiets ontwikkelden om in 80 dagen mee de wereld rond te rijden. Sinds haar oprichting heeft ELEO zich toegewijd aan de missie om hoogwaardige batterijsystemen toegankelijk te maken voor een breed scala aan industriële toepassingen.

Batterijmanagementsysteem

Vanuit die visie heeft ELEO een modulair batterijsysteem ontwikkeld dat zich onderscheidt door het geavanceerde batterijmanagementsysteem (BMS) en innovatief thermisch beheersysteem. Dit brengt aanzienlijke voordelen met zich mee op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en levensduur. In april 2022 verwierf de Japanse multinational Yanmar een meerderheidsbelang in het bedrijf.

Tijdens de Bauma 2022 in München, Duitsland, toonde Yanmar zijn elektrificatiestrategie voor off-road equipment en apparatuur. Daarbij geholpen door de batterijtechnologie van ELEO uit Helmond. “In de wereld van bouwmachines en aandrijfsystemen is een evolutie gaande in het streven naar een koolstofneutrale toekomst. Fabrikanten van machines en aandrijfsystemen zitten midden in een enorme transformatie van traditionele verbrandingsmotoren naar een nieuwe wereld van batterijen, elektrische aandrijflijnen en het gebruik van diverse alternatieve brandstoftechnologieën,” aldus Shiori Nagata van Yanmar op de Bauma.

In de eerste editie van het vakblad Aandrijftechniek (februari) komt een interview met Jeroen Bleker over de internationale ambities en batterij-technologie van ELEO.

Eén reactie op “Koning Willem-Alexander opent nieuwe batterijfabriek ELEO in Helmond

Reacties zijn uitgeschakeld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven