Ga naar hoofdinhoud

Kivi start leerstoel big data

Prof.dr.ir. Geert-Jan Houben gaat zich in de Kivi-leerstoel bezig houden met big data (foto: Kivi).

Het wetenschappelijke onderzoek met betrekking tot big data wordt uitgebreid met inzichten vanuit de beroepspraktijk van ingenieurs. Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (Kivi) is een leerstoel gestart op het gebied van big data science om deze koppeling met de ingenieurswereld tot stand te brengen. Prof. dr. ir. Geert-Jan Houben van de TU Delft is hoogleraar van de KIVI-leerstoel.

Big data is, net als het web, tegelijkertijd fundamenteel en experimenteel. Hierdoor is een nieuw soort onderzoek nodig waar computerwetenschappers vaak niet aan gewend zijn. “Er komen sociale aspecten bij kijken die in een zuiver technisch systeem niet aanwezig zijn. Dat maakt het onderzoeken ervan zo spannend”, aldus Houben.

Hiermee is de samenwerking op het gebied van big data science tussen wetenschap en beroepspraktijk in werking gezet. Middels de leerstoel kunnen wetenschappers hun kennis overdragen aan ingenieurs in de beroepspraktijk. Op hun beurt kuknnen ingenieurs met hun technische kennis en expertise uit het werkveld bijdragen aan het wetenschappelijk onderzoek.

KIVI-leerstoel

De eerste drie onderwerpen van de leerstoel worden getrokken door wetenschappers van de TU Delft. Onderwerpen zijn onder andere

  • de werking van datacenters die de infrastructuur van cloud-diensten vormen (een van de belangrijkste instrumenten voor een informatiecultuur
  • hoe belangrijk het is om het cognitieve- en redeneervermogen van individuen en groepen te combineren met de computationele bevoegdheden van machines. Dit zal welzijn en integratie bevorderen
  • op welke wijze wordt genomics data-analyse gebruikt bij de diagnose van genetische ziekten zoals kanker en hoe is de rekentijd hiervan te verminderen.

De KIVI-leerstoel kent een lange traditie. De leerstoel is door de TU Delft geschonken en betreft een periode van vier jaar waarin onderzoek op een bepaald vakgebied wordt uitgevoerd. De leerstoel legt een verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek op de TU en ingenieurs in de beroepspraktijk. Voor de periode 2015-2019 is gekozen voor onderzoek op het gebied van big data science. Tijdens het KIVI-jaarcongres op 24 november in Leeuwarden worden drie nieuwe onderzoeksgebieden geïntroduceerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven