Ga naar hoofdinhoud

Kijken in koeler-productie KTR in Jiaxing, China (foto’s)

In de nieuwe KTR fabriek voor koelers in Jiaxing wordt maandelijks ongeveer 200 ton aluminium verwerkt tot hoogwaardige koelsystemen (foto's: KTR)

Eind 2018 opende KTR een nieuwe fabriek voor koelers in Jiaxing, ongeveer 100 km ten zuidwesten van Shanghai. Vanaf juni 2019 liep de productie op volle toeren. Hier wordt maandelijks ongeveer 200 ton aluminium verwerkt tot hoogwaardige koelsystemen in de vorm van multi-medium-koelers (MMC) voor bouw- en landbouwmachines en olie/luchtkoelers voor de stationaire hydrauliek.

KTR is in staat om zowel de serie- als kleine serieproductie in deze fabriek uit te voeren met behulp van sterk geautomatiseerde productie-processen. Een gevolg daarvan is dat de producten met een consistente kwaliteit worden gemaakt.

Een andere voorwaarde voor hoge kwaliteit is de nauwe samenwerking tussen de design engineers op het KTR-hoofdkantoor in Rheine (D) en de productiespecialisten in Jiaxing. Engineering van de koelers vindt net als voorheen plaats in Rheine, of het nu gaat om klantspecifieke of standaardoplossingen. De productie vindt uitsluitend plaats in Jiaxing.

Accessoires voor de hydrauliek

Product Manager Joachim Grunwald over het waarom van koelers in het portfolio van KTR. “Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw produceert KTR accessoires voor de hydrauliekindustrie. Het onderwerp koeling is altijd latent aanwezig geweest. Uiteindelijk is het bedrijf zich gaan verdiepen in het onderwerp lekkage bij oliekoeling van hydraulische pompen.”

Eind jaren negentig voegde KTR de eerste olie-waterkoeler voor stationaire hydrauliek toe aan haar portfolio; medio 2000 kwamen daar olie/luchtkoelers bij. Grunwald: “Door mijn ervaring op het gebied van het koelen van mobiele machines hebben we het portfolio uitgebreid met de MMC-combinatiekoelers.”

Wanneer een gecombineerde koeler?

“Denk bijvoorbeeld aan een bouwmachine,” legt Grunwald uit. “Deze wordt meestal aangedreven door een dieselmotor. Zo’n moderne dieselmotor is geavanceerd, maar heeft waterkoeling nodig. En soms moet de aangezogen lucht via een luchtkoeler ook worden afgekoeld.”

Deze Hatz dieselmotor is voorzien van een op maat gemaakte MMC-koeler van KTR

“Als de motor ook nog eens een hydraulische unit aandrijft, moet de hydraulische olie wellicht ook gekoeld worden. Een gecombineerde koeler met slechts één ventilatoraandrijving is het meest geschikt voor deze toepassing. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar het betekent een nauwe samenwerking tussen klant en engineering.”

Op maat gemaakt

Elk van de MMC-koelers van KTR is een op maat gemaakt ontwerp, ontwikkelt voor een speciale toepassing en een speciale machine. Hier geeft de klant de parameters aan zoals de beschikbare montageruimte, de ventilatoraandrijving, welke koelcapaciteit en welk gewicht de koeler mag hebben. Elke toepassing moet anders en individueel worden bekeken. “Daarom is de projectontwikkeling van een gecombineerde koeler een geavanceerde aangelegenheid,” aldus Grunwald.

Onderstaande video toont de compacte opbouw van een KTR MMC koeler.

Eigen simulatietools

Bij het ontwerpen en dimensioneren van de koeleronderdelen maakt KTR onder andere gebruik van de simulatiesoftware ‘KULI’ om mogelijke oplossingen te berekenen. “Daarnaast maken we gebruik van onze eigen simulatietools die we samen met onze IT-specialisten hebben ontwikkeld.

Hoe dan ook, net zo belangrijk is de knowhow van de verantwoordelijke constructeurs. Tot slot is het onze taak om een gedefinieerde koelcapaciteit te leveren voor een gedefinieerde montageruimte. In dit geval passen we verschillende oplossingen toe zoals de vorm van de lamellen, de afmetingen, de ventilator, de aandrijving etc,” aldus Grunveld.

Assemblage koelers

De koelers worden in het KTR-hoofdkwartier in Rheine ontwikkeld en ontworpen. Afhankelijk van het ontwerp en de leveringsbehoeften van de klant kan de eindmontage van de KTR-koelers op verschillende wereldwijde locaties worden uitgevoerd: Jiaxing, Rheine, Brazilië of de Verenigde Staten. KTR werkt daarbij nauw samen met collega’s in dochterondernemingen over de hele wereld om te zorgen voor gestroomlijnde oplossingen voor onze klanten.

Kijken in de fabriek in Jiaxing? Klik op onderstaande foto’s.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven