Ga naar hoofdinhoud

Kennisborging technici belangrijkste HR-uitdaging

HR-managers moeten niet alleen oog hebben voor het binnenhalen van mensen met kennis. Ook het behouden en borgen ervan is essentieel (foto: ROVC)

De technische sector kampt met een te lage instroom en een te hoge uitstroom van vakbekwame techneuten. Het borgen van technische kennis en kunde (66%) wordt gezien als grootse personele uitdaging. Dit blijkt uit de eerste editie van de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd onder 1231 respondenten uit de technische branche. ROVC geeft met dit rapport inzicht in de markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Het gat tussen benodigde en beschikbare kennis is groot. Dit wordt duidelijk wanneer de respondenten gevraagd wordt naar andere belangrijke personele uitdagingen. Naast het borgen van technische kennis en kunde wordt ook het selecteren van geschoold technisch personeel (15%) en vergrijzing/uitstroom (9%) benoemd. Het is niet verrassend dat de thema’s waar HR zich de komende jaren mee bezig gaat houden hierop aansluiten. Opleiding en ontwikkeling krijgen de hoogste prioriteit. Met 30 procent is dit het belangrijkste HR-thema voor de toekomst. Duurzame inzetbaarheid (12%) volgt op een tweede plek. Met één procent minder neemt competentiemanagement een derde plaats in.

John Huizing, algemeen directeur van ROVC: “Om de personele uitdagingen het hoofd te bieden, moeten HR-managers niet alleen oog hebben voor het binnenhalen van mensen met kennis. Ook het behouden en borgen ervan is essentieel. Alleen dan kun je als organisatie kwaliteit garanderen en een onderscheidende positie in de markt bekleden. Een sterke focus op duurzame inzetbaarheid helpt hierbij. Medewerkers die gezond, gemotiveerd, met plezier en productief werken, dragen bij aan de kwaliteit. Daarnaast voorkom je dat kennis te snel wegvloeit.” De eerste editie van de ROVC TechBarometer geeft inzicht in alle relevante trends voor de techniek. Het rapport is gratis aan te vragen via de volgende link: www.rovc.nl/techbarometer.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven