Ga naar hoofdinhoud

Kantbank kopen of reviseren/digitaliseren?

Rob van Tilburg, bedrijfschef van Ewac Medical bij hun gereviseerde Safan kantbank. Vaak is het mechanische gedeelte en de hydrauliek nog in prima staat, maar de besturing is aan vervanging toe.

Twee bedrijven zaten met de vraag: de oude kantbank vervangen, of laten reviseren en uitrusten met een nieuwe digitale besturing. Zowel Ewac Medical uit Broek op Langendijk, bouwer van systemen voor hydrotherapie, als De Rooij las- en constructie in Moerkapelle lieten hun kantbanken geheel reviseren door Holtech BV uit Zeist.

“Voor een nieuwe kantbank van 3 meter ben je al gauw meer dan honderdduizend euro kwijt; voor reviseren daarentegen slechts een fractie hiervan”, aldus Rob van Tilburg, bedrijfschef van Ewac Medical.  “In ons geval ging het om een analoog (ARA besturing) aangestuurde Safan kantbank van drie meter, welke defect was geraakt tijdens het onderhoud door de leverancier. Helaas kon deze de machine niet meer repareren, zodat wij de hulp inriepen van Evert van Holland van de firma Holtech in Zeist. Zij hebben de kantbank volledig gestript en tot volle tevredenheid omgebouwd naar een moderne digitaal aangestuurde machine. Bovendien werd de kantbank daarbij voorzien van een DSP camera beveiliging. Het niet meer beschikbaar zijn van reserveonderdelen is gelukkig voorbij”.

Volledige revisie

SONY DSC
Johan de Rooij, eigenaar-directeur van las- en constructiebedrijf De Rooij in Moerkapelle bij de gereviseerde Beyeler kantbank

Ook Johan de Rooij, eigenaar-directeur van las- en constructiebedrijf De Rooij in Moerkapelle besloot om zijn oude Beyeler van drie meter werkbreedte door Holtech B.V. te laten reviseren. “Bij ons was ook het verschil in het kostenplaatje tussen een nieuwe kantbank en een revisie van doorslaggevende betekenis. Omdat het mechanisch gedeelte nog in prima staat was, met uitzondering van enkele hydraulische onderdelen, hebben we Holtech de opdracht gegeven om de kantbank geheel te reviseren. Hierbij is alles vernieuwd: de motoren voor de X- en R- as, de servo ventielen zijn vervangen door proportionele techniek, de complete bekabeling en last but not least, de besturing.

Alles is gedigitaliseerd en de kantbank is tevens voorzien van het nieuwe DSP beveiligingssysteem. Eigenlijk hebben we technisch gezien daardoor een nieuwe kantbank gekregen, waarmee we weer jaren vooruit kunnen. Daarbij moet ik kwijt dat we bijzonder tevreden zijn over de goede service van Holtech. Ofschoon de klus toch wat langer duurde dan gepland, werd de revisie perfect uitgevoerd binnen de afgesproken begroting”, aldus een tevreden Johan de Rooij.

Holtech B.V.

Het reviseren, onderhouden en retrofit van plaatbewerkingsmachines is Holtech op het lijf geschreven. Niet alleen kan de hele machine gereviseerd worden inclusief de hydrauliek, de aandrijving en de elektrische besturing, alsmede de machinebeveiliging, maar ook kunnen componenten die niet meer door de oorspronkelijke leverancier te leveren zijn door alternatieven worden vervangen. Daarnaast heeft Holtech besturingsystemen voor guillotinescharen en separate aanslagsystemen zoals voor zaagmachines.

Ook op beveiligingsgebied is het bedrijf een specialist. Evert van Holland: “Holtech levert altijd het ‘all-in concept’, dus inclusief de noodzakelijke en verplichte machineveiligheid conform de geldende normen. Sinds eind 2014 zijn wij importeur van de bekende DSP-beveiligingen voor kantbanken. Deze camera bewaakt de zone rond de matrijs tegen knelgevaar. Wij hebben al heel wat kantbanken met dit systeem mogen beveiligen”.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven