Ga naar hoofdinhoud

Juiste tandwielkastolie vergt gezond verstand

Een hoge mate van slijtage aan tanden als gevolg van een verkeerd gekozen tandwielkastolie (foto: Lubricoat).

“Zorg ervoor dat er voldoende kennis in eigen huis is en beschouw de applicatie in combinatie met alle aspecten die relevant zijn. Hieruit zal blijken dat de keuze voor een tandwielkastolie die op de juiste manier is bepaald, vaak afwijkt van het bijgeleverde smeerschema.” Op de Dutch Fluid Power Transmission Conference (DFPTC) zal Bert Schenk van Lubricoat een lezing houden over de keuze voor de juiste tandwielkastolie.

Tandwielkastolie beschermt de flanken van de tandwielen en de bijbehorende lagers tegen slijtage en is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de afvoer van warmte en het verminderen van wrijvingswarmte. Gebeurt dit niet afdoende, dan kan overmatige slijtage ontstaan door veroudering van de smeerolie waarbij de tandwielkast niet de beoogde levensduur behaalt en in het slechtste geval zal vastlopen.

Zwaar belaste tandwielkastolie

Doordat machines en installaties in de afgelopen jaren steeds zwaarder worden belast en hogere vermogens moeten overdragen bij hogere of juist lagere toerentallen, worden ook de tandwielkasten én hun olie steeds zwaarder belast. Wanneer de hoge belasting aanhoudt, zal dit leiden tot scheurtjes.

De hogere belasting van tandwielkasten hangt soms ook met het advies van de tandwielkastleverancier om een kleinere kast te kiezen. In combinatie met de goedkoopste tandwielkastolie voorspelt dit niet veel goeds voor de levensduur.

Een ander probleem bij de toepassing van een verkeerde tandwielkastolie is het ontstaan van varnish dat neerslaat op de metaaloppervlakken. Het gaat hier om een plakkerige, donkerbruine substantie die op deze plekken het oppervlak scheidt van de olie waardoor de additieven in de olie het metaal niet meer bereiken. Dit betekent dat het tandwiel hier zijn optimale smering niet meer kan krijgen.

Zelf nadenken

Schenk’s bedrijf Lubricoat is officieel vertegenwoordiger van de Duitse oliemaatschappij Addinol. Hij constateert dat mensen vaak teveel kiezen vanuit juridisch oogpunt. Wanneer de tandwielkast stuk gaat, heeft degene die de olie heeft gekozen het bewijs dat hij dit gedaan heeft volgens de specificaties van de leverancier. Intussen is de tandwielkast kapot en dat kan de gebruiker veel geld kosten.

Schenk pleit er voor om voldoende kennis in eigen huis op te bouwen om zelf een goede inschatting te kunnen maken van de uiteindelijke belasting van de olie en op basis dáárvan een keuze te maken. Een andere tandwielkastolie van een ander merk hoeft geen verbetering te geven.

Het volledige artikel vindt u in het oktobernummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven