Ga naar hoofdinhoud

IT-tool maakt machinedata zichtbaar

De door Fraunhofer-IPA ontwikkelde IT-tool InsideOut visualiseert machinedata uit de machinebesturing. Zo is het voor de gebruiker gemakkelijk de complexe informatie te begrijpen (foto's: Fraunhofer-IPA, Rainer Bez).

Met de digitalisering genereren machines en installaties steeds meer data, maar veel medewerkers kunnen ze moeilijk interpreteren. Met InsideOut heeft het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) een IT-tool ontwikkeld, die echte machinedata in hun context visualiseert. Daardoor kunnen medewerkers bijna real-time de vereiste informatie (bijvoorbeeld temperatuur of niveau) opvragen. Het instituut zoekt nu partners voor een testfase.

Steeds meer machines zijn vandaag de dag voorzien van een IT-interface. Daardoor komen in de productie grote hoeveelheden data vrij. Deze bevatten voor ondernemingen tal van potentiële mogelijkheden, zoals het vroegtijdig herkennen van fouten of het verbeteren van de efficiency van de totale installatie.

Toch werken nog maar weinig bedrijven met de data uit de productie. Vele lezen ze zelfs niet eens uit en als dat wel het geval is eindigen de data meestal in spreadsheets of op een server. De reden is dat gespecialiseerde kennis nodig is om het complexe protocol uit de machinebesturing te begrijpen. Een niet-besturingstechnicus herkent bijvoorbeeld helemaal niet bij welke machinedelen de data horen.

IT-tool combineert machinedata met CAD-model

Met InsideOut hebben de deskundigen van het IPA een tool ontwikkeld, die machinedata in hun context visualiseert. Hiervoor haalt een door het instituut ontwikkelde krachtige connector de data uit de machinebesturing en stelt die direct of via de cloud beschikbaar aan de applicatie.

In de volgende stapt combineert InsideOut de besturingsdata met het CAD-model. De eindgebruiker ziet een geanimeerd machinemodel, dat bijna real-time meebeweegt  met de machine. In tegenstelling tot een conventionele live-stream kan de gebruiker nu echter interageren met de applicatie en extra informatie oproepen.

Fraunhofer IPA InsideOut IT-tool
InsideOut koppelt machinebesturingsdata aan het CAD-model van de machine. De gebruiker ziet een live-weergave waarmee hij kan interageren.

Bij een 3D printer kan men bijvoorbeeld op het warmtebed klikken en de temperatuur laten weergeven. Hetzelfde geldt voor het niveau of voor de coördinaten van de printkop. Op deze manier kunnen medewerkers die weinig van besturingstechniek weten toch de complexe machinedata interpreteren.

Voor elk machineonderdeel kan relevante informatie zoals handleidingen, teksten of beelden worden toegevoegd. Het virtuele machinemodel wordt weergegeven op een willekeurige HMI zoals een aanraakscherm of een smartphone. Momenteel werken de wetenschappers aan het koppelen van de applicatie aan de HoloLens Augmented Reality-bril van Microsoft. Dan kan de operator op de werkelijke machine klikken en de data in zijn gezichtsveld laten tonen.

Informatie naar behoefte filteren

InsideOut opent tal van mogelijkheden voor gebruikers. Zo hoeft de medewerker bijvoorbeeld niet naast de machine te staan om de voortgang van het proces te testen. Men kan op elk punt laten weergeven of de printer al opgewarmd is of dat het proces naar wens verloopt.

Bovendien is het mogelijk informatie te filteren en naar behoefte weer te geven. Zo kunnen foutmeldingen worden weergegeven aan een servicetechnicus, KPI’s aan de directeur en handleidingen aan de operator. Hert is denkbaar in de toekomst een alarm in te bouwen en de gebruiker te waarschuwen wanneer bepaalde grenswaarden worden onder- of overschreden.

De wetenschappers van het IPA hebben InsideOut nu als demonstratiemodel gereed. Dit wordt nu op verschillende machines uitgebreid, waaronder op een eigen 3D-drukker, een ponsmachine van IEF-Werner en de Dynamic Rope Hoist kraaninstallatie van Schmalz, die met een vacuümgrijper pakketten op een band plaatst. De experts zoeken nog meer partners die de IT-tool in hun eigen onderneming willen testen en verder ontwikkelen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Jonas Gutjahr van Fraunhofer-IPA.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven