Ga naar hoofdinhoud

Isolatietester

Behalve de klassieke isolatiemeting voor brandbeveiliging en voor verliesvrije elektrische installaties zijn anti-statische metingen en metingen van de polarisatie-index steeds interessant. Daarbij gaat het om een langdurige isolatiemeting, waarbij de meetwaarde na tien minuten en na één minuut in verhouding worden gezet.

Het verloop van de isolatieweerstand gedurende tien minuten kan indicaties geven over eventuele fouten of het binnendringen van vuil en vocht. Bij intacte isolatie begint de isolatieweerstand laag en neemt dan toe. Door vervuiling en vochtigheid vlakt de curve normaal gezien af.

De IEEE Std 43-2000 bepaalt waarden voor metingen aan motoren en generatoren. Deze metingen zijn met de nieuwe Metriso G1000+ van Gossen Metrawatt (vertegenwoordigd door GMC-Instruments) met elke testspanning mogelijk. De G1000+ wordt seriematig met een DKD-kalibratie-certificaat geleverd. Ervaren technici zijn ook vaak geïnteresseerd in het uitvoeren van metingen met analoge apparaten.

Hiervoor biedt Gossen Metrawatt de Metriso G1000 A. Ook in fotovoltaïsche systemen moet de isolatie worden gemeten volgens VDE 0126-23 (EN 62446). Natuurlijk kan deze metingen worden uitgevoerd met alle eenheden van de G-serie, maar de G-serie heeft ook een ingebouwde gevoelsweerstand van 10 MΩ. Hiermee kan de installatie volgens VDE 0105-100 (EN 50110-1) op elk moment door de gebruiker worden gecontroleerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven