Ga naar hoofdinhoud

Is ‘raxiale flux’ het ei van Columbus bij elektromotoren?

Om te tonen hoe compact de Quark elektromotor is plaatste Koenigsegg een blikje energiedrank bij de motor (foto's: Koenigsegg)

Je mag je afvragen of dit het ei van Columbus is op het gebied van elektromotoren. Zeker is dat Koenigsegg een bijzondere aandrijving heeft ontwikkeld. De Zweedse engineers combineren radiale flux technologie met axiale flux technologie. En ze noemen het raxiale flux. Niet alleen hun technologie krijgt een naam, de componenten zelf ook. Wat te denken van Quark, Terrier en David?

Koenigsegg, een Zweedse fabrikant van sportwagens, is aardig op dreef met het intern ontwikkelen van innovatieve technologie en het aanbieden van geavanceerde componenten aan de markt. Het begon met David, de onlangs geïntroduceerde 6-fasen omvormer. Die ontwikkeling wordt nu gevolgd door de nieuwste innovatie van het bedrijf, de Quark elektromotor.

Deze maakt gebruik van een nieuwe koppel/vermogen balans tussen radiale (vermogensdichte) en axiale (koppeldichte) flux topologie, genaamd raxiale flux. Verder heeft Koenigsegg twee Quark E-motoren geïntegreerd met de David omvormer plus planetaire tandwielsets. Hiermee is Terrier gecreëerd, een krachtige koppel-vector EV-aandrijving.

Koenigsegg Torque curve

Fundamentele krachten

De Quark elektromotor kijkt opnieuw naar de basisprincipes van magnetisme, materialen, koeling en verpakking. Het elementaire deeltje Quark is het enige deeltje dat alle vier de fundamentele krachten (elektromagnetisme, gravitatie, sterke wisselwerking en zwakke wisselwerking) ondergaat.

Aangezien het ook verband houdt met het mysterie van magnetisme, leende de naam Quark zich goed voor een nieuw E-motorontwerp, aldus het bericht van Koenigsegg.

Koppel-vermogen-gewicht

De combinatie van radiale en axiale flux layout maakt een bijzonder koppel-, vermogen-, gewichtsverhouding in de industrie mogelijk. De eerste productieversie van de Quark weegt 30 kg, produceert een piekkoppel van 600 Nm en heeft een piekvermogen van 250 kW.

Koenigsegg e-motor
Koenigsegg integreerde twee Quark E-motoren (links) met de David omvormer (rechts) plus planetaire tandwielsets tot de Terrier (midden)

Dit betekent dat bij gebruik van de Quark in toepassingen zoals scheepvaart, vliegtuigen of VTOL, er geen noodzaak is voor een vertragende tandwielkast. In plaats daarvan is een directe aandrijving mogelijk.

Rotor met holle koolstofvezels

Koenigsegg heeft de van de Quark geconstrueerd uit 300M staal, dat ook in de autosport en de ruimtevaart wordt gebruikt. Er is gekozen voor directe koeling vanwege de hogere koelefficiëntie en het compacte ontwerp. Daarnaast maakt de rotor gebruik van de Koenigsegg Aircore holle koolstofvezel technologie.

Terrier EV aandrijfeenheid

De lancering van de Quark E-motor, parallel aan de onlangs onthulde David omvormer, stelde Koenigsegg in staat om een van de meest bijzondere EV-aandrijfunits te ontwikkelingen, de Terrier. Deze aandrijfunit combineert twee Quark-elektromotoren met een David omvormer tot één geheel.

Koenigsegg Terrier unit
De Terrier kan rechtstreeks aan de monocoque of het chassis worden vastgeschroefd

Efficiënte planetaire tandwielkasten

De omvormer kan, gezien de platte verpakking van de Quark-elektromotoren, netjes tussen twee elektromotoren worden geplaatst om een vierkant pakket te creëren. Ten slotte, aangezien de Quarks een hoog vermogen en koppel leveren bij redelijke toerentallen, zijn er slechts kleine, efficiënte planetaire tandwielkasten met lage verhoudingen nodig aan elke uitgaande as.

Volgens Koenigsegg kan de Terrier rechtstreeks aan de monocoque of het chassis worden vastgeschroefd – wat design, engineering en andere aanpassingen mogelijk maakt die voorheen niet mogelijk waren. Deze eigenschap maakt het ook mogelijk om de complexiteit van extra subframes of gewicht weg te nemen.

Meer over axiale flux motoren:

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven