Ga naar hoofdinhoud

IP68 motorreductoren houden waterzuivering in bedrijf

NRW Anlagentechnik gebruikt motorreductoren van Bauer om de verticale borstelsystemen aan te drijven (foto: Bauer).

Fabrikanten haalden al ver voor de industriële revolutie hun water uit plaatselijke rivieren en beken. Dat doen energiecentrales en papierfabrieken ook nu nog veelvuldig. Maar nu hebben ze onmisbare behandelingsprocessen om te waarborgen dat het ingenomen water aan de eisen voldoet wat betreft kwaliteit, veiligheid en procesbeheer. IP68 motorreductoren spelen daarbij een belangrijke rol

NRW Anlagentechnik uit Hückelhoven (zo’n 25 km ten oosten van Sittard) is gespecialiseerd in de productie van roestvaststalen producten voor waterbehandeling en afvalwaterzuivering in gemeentelijke en industriële toepassingen. Het bedrijf heeft een serie verticale zeven ontwikkeld, die één van de grootste problemen bij de inname van rivierwater oplost: vaste stoffen.

Waterbehandeling

Natuurlijk rivierwater bevat de meest uiteenlopende materialen: van algen en plantenresten tot vissen en waterdieren. Al dit materiaal kan via filtratie worden verwijderd, maar vormt een extra belasting voor de zuiveringsinstallatie. Het kost energie en creëert een afvalberg, die de exploitant vervolgens moet verwerken. Het is doeltreffender om te voorkomen dat zulk materiaal in de zuiveringsinstallatie terechtkomt.

De verticale zeven van NRW Anlagentechnik bereiken dat. Het zijn geperforeerde roestvaststalen elementen die bij het innamepunt onder water hangen en verhinderen dat vaste stoffen boven een bepaalde grootte in de waterinlaat belanden.

De zeven hebben naargelang de toepassing perforaties met een diameter van 1 mm tot 20 mm. Een systeem met roterende polypropeen borstels houdt de buitenkant van de zeven schoon door het vuil continu en veilig naar de waterstroom terug te vegen, waardoor de zeven niet verstopt raken.

IP68 motorreductoren

NRW Anlagentechnik gebruikt motorreductoren van Bauer om de verticale borstelsystemen aan te drijven. De motorreductoren vormen een compacte, robuuste en betrouwbare oplossing, die met het benodigde lage toerental draait – doorgaans minder dan 2 min-01– zonder dat secundaire aandrijfcomponenten nodig zijn.

Bij de inname van rivierwater is het cruciaal dat het motorsysteem de zware bedrijfsomstandigheden aankan. De motorreductoren hangen vlak boven het water, waar ze aan de weerselementen zijn blootgesteld. Bovendien hebben sommige bedrijven met wisselende waterstanden te kampen, waardoor de hele installatie regelmatig tijdelijk onder water staat, meestal tijdens jaarlijkse overstromingen.

Bauer, onderdeel van Altra Industrial Motion, heeft voor zulke toepassingen speciale IP68-genormeerde motortypes, die volledig ondergedompeld kunnen worden en waarin geen water of stof doordringt. Voor een installatie in Zuid-Duitsland gebruikte de klant drie units uit de BF40Z-04W serie met een opgegeven vermogen van 0,12 kW. De motoren werden geleverd in de IP68-uitvoering met een speciale laklaag conform de WIMES-voorschriften (Water Industry Mechanical and Electrical Specifications).

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven