Ga naar hoofdinhoud

IO-Link workshop op 2 juni

IO-Link is geen veldbus maar een point-to-point verbinding tussen een perifere interface en een veldapparaat (foto: Turck).

IO-Link is een gestandaardiseerde IO-technologie (IEC 61131-9) voor communicatie met sensoren en actuatoren. De krachtige point-to-point communicatie is gebaseerd op de lang bestaande driedraads sensor- en actuatorverbinding zonder bijkomende eisen aan het kabelmateriaal. IO-Link wordt meestal gebruikt binnen industriële omgevingen, onder de I/O voor de koppeling van  veldapparaten. PI Nederland organiseert op 2 juni een workshop om de technologie te verduidelijken.

Gebruikers vragen zich soms af welke instellingsopties ze hebben met de inzet van IO-Link. De fabrikant bepaalt de desbetreffende functies, maar in het algemeen zijn dat:

  • lokale bediening via teach-inn en het instellen van parameters
  • ‘event driven’ programma’s draaien met behulp van een aangesloten controller
  • door de gebruiker geïnitieerde programma’s draaien, bijvoorbeeld via een HMI interface engineeringsysteem
  • installatie van een sensor in een vooraf gepland automatiseringsstation met opgeslagen basissensorinstellingen

Dit maakt een dynamische wisseling van parameterinstellingen mogelijk en biedt ook de mogelijkheid om dit proces te automatiseren.

IO-Link

IO-Link is gebaseerd op de bekende driedraads aansluiting voor een digitaal schakelsignaal, waarbij het schakelsignaal wordt afgegeven als een serieel telegram. Hierdoor kan aanvullende informatie in de vorm van een serieel protocol tussen het I/O niveau en het veldapparaat worden uitgewisseld. IO-Link is echter niet de zoveelste veldbus; het beschrijft een zuivere point-to-point verbinding tussen een perifere interface en een veldapparaat.

De maximale voorgeschreven overbrugging van elke individuele verbinding is 20 m. De signaalzendtijd van een signaal over een IO-Link aansluiting voor een waarde van 16 bits lang is 2 ms. Wanneer een vijfaderige verbinding wordt gebruikt, is het mogelijk pin 2 en 5 te gebruiken voor eventuele voeding. De installateur of eindgebruiker moet hierbij wel goed letten op eventuele storingen en dergelijke.

Aan de sensorkant kunnen alle soorten aansluitingen die vandaag de dag worden gebruikt, worden toegepast. Er hoeven geen speciale kabels en connectoren te worden ingezet. Voor 20 m kabellengte is de minimale doorsnede 0,34 millimeter. Via IO-Link kunnen procesdata, configuratiedata, identificatiedata, parameters en diagnosedata worden verzonden.

IO-Link workshop

Gebruikers willen de beloofde eigenschappen en voordelen natuurlijk graag terugzien in de praktijk. Vandaar dat PI Nederland, dat ook IO-Link tot het werkterrein rekent, op 2 juni 2015 de workshop IO-Link. De deelnemers krijgen uitleg over functionaliteiten, beschikbare componenten, het gemak en de basisregels van het gebruik van IO-Link. U kunt zich aanmelden op de website van IO-Link.

De toegang voor deze workshop is gratis voor eindgebruikers en studenten. Van distributeurs en leveranciers wordt een bijdrage van € 225,- exclusief btw gevraagd. Plaats van handeling is Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven