Ga naar hoofdinhoud

Interactie mens en machine bij logistieke robots

De studie over 'RoboScan' van BIBA richt zich vooral op experts in de logistiek. Focus: de interactie tussen mens en machine bij robots (foto: David Schumacher, BIBA)

Om de concurrentiepositie te handhaven vertrouwen steeds meer bedrijven (zoals in de autoindustrie) op robots. Onderzoekers van het Duitse Bremer Institut für Produktion und Logistik (BIBA) hebben daarom de marktstudie ‘RoboScan’14’ gepresenteerd met kennis over maatregelen en investeringseisen over het gebruik van robots. De focus ligt hierbij op de interactie tussen mens en machine.

Voor het ontwikkelen van toepassingsgericht onderzoek en oplossingen op maat voor de uitdagingen in de logistiek is een ruime kennis nodig van de actuele stand van zaken van de markt en de behoeften, potenties en trends. Sinds 2007 loopt de studierichting ‘RoboScan’ bij BIBA.

Interactie mens en machine

marktstudie 'RoboScan'
BIBA richt zich met toepassingsgericht onderzoek op de dialoog met vakkundigen uit praktijk en onderzoek. Ze zetten instrumenten in als de marktstudie ‘RoboScan’. (foto: David Schumacher, BIBA)

Het onderzoek geeft inzicht in de stand van zake met betrekking tot het gebruik van robotica in de logistiek en bekijkt telkens uitgebreid een bepaald gebied. Na de belangrijke onderwerpen ‘Automatisierte Entladung’ (2007), ‘Modulare Robotik’ (2010) en ‘Intuitive Roboterprogrammierung’ (2012) ligt bij ‘RoboScan’14’ de nadruk op de mens-machine interactie.

De studie richt zich op deskundigen in de logistiek, op aanbieders van technologie en op onderzoek en voorlichting. ‘RoboScan’14’ werd gefinancierd door de Kieserling Stiftung en uitgevoerd in samenwerking met Pfeffermann Strategy Consulting. De online enquête werd uitgevoerd van april tot eind juli 2014.

Veiligheid en gebruiksgemak

De trend is duidelijk: in 2007 gaf 41% van de ondervraagde ondernemingen in de logistiek aan robottechnologie te gebruiken. In 2012 was het al 47% en in 2014 zelfs 67%. Ze zien allemaal de extra belastbaarheid, de stijging van de efficiency bij de uitvoering van de goederenstromen en de verhoging van de concurrentiepositie als belangrijke potenties van de robot logistiek. Twee derde geeft aan dat de herinrichting van logistieke concepten en innovaties zeer belangrijk is.

Na de vraagstelling over de uitdagingen en de grenzen van robottoepassingen binnen het bedrijf werd onder andere het veiligheidsaspect op de voorgrond gebracht. De waarborg voor de veiligheid van de mens- machine- interactie en de data veiligheid zijn het de belangrijkste vereisten. Bovendien moeten de robotsystemen zo eenvoudig mogelijk kunnen worden geïntegreerd en kunnen worden bediend, onderhouden en geprogrammeerd door eigen personeel.

Specifieke opdrachten voor het onderzoek

Al bij de vorige studies van de ‘RoboScan’ was de behoefte naar voren gekomen voor een gebruik van robotsystemen onafhankelijk van externe vaklieden. BIBA onderzoekt daarom al geruime tijd niet alleen in de richting technische omschakeling op robotoplossingen, maar ontwikkeld parallel hieraan methoden en tools voor het kwalificeren van medewerkers in het logistieke bedrijf. Ook uit de studieresultaten van ‘RoboScan‘14’-focus thema ‘Autonome robot – samenwerking tussen mens en machine’ haalt BIBA nog doelen voor verder onderzoek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven