Ga naar hoofdinhoud

Intelligente robotkabel voorspelt de toekomst

De intelligente robotkabel voorspelt de toekomst. Hiermee speelt igus in op de Smart Factory en preventief onderhoud (foto's: igus)

Vanwege de toenemende mate van automatisering in de industrie neemt het aantal en snelheid van bewegingen in de machine toe en tegelijkertijd worden er steeds meer zaken binnen het netwerk van een fabriek opgenomen. Met een groot ethernet-kabelprogramma voor kabelrupsen, kunnen bij igus zelfs de meest veeleisende toepassingen in een Smart Factory veilig in het netwerk opgenomen worden.

Bij vaste verlegging worden meestal de gangbare ethernetkabels toegepast. Deze hebben in bewegende applicaties echter een zeer beperkte levensduur. Het grootste door igus ontwikkelde assortiment op het gebied van Ethernet-kabels voor gebruik in kabelrupsen bestaat inmiddels uit 27 typen koper- en glasvezelkabels en is bovendien leverbaar in 422 voorgemonteerde ‘readycable’ varianten met prima eigenschappen voor gebruik in bewegende applicaties.

Met dit programma dekt igus het toenemende aantal aan omvangrijke toepassingen af op het gebied van industrie 4.0 – van de eenvoudige lineaire beweging in stoffige houtbewerkingsmachines, tot complexe 3D-bewegingen bij clean-room robots, van de kleinste buigradii tot de langste rijweg. En binnenkort ook als ‘intelligente’ oplossing, want op de Hannover Messe 2016 introduceerde igus een rupskabel, die zichzelf continue bewaakt: “De intelligente robotkabel voorspelt de toekomst“, stelt Rainer Rössel, hoofd van de afdeling chainflex kabels bij igus. Wanneer bepaalde parameters overschreden worden, dan waarschuwt de kabel tijdig, en niet pas bij uitval, dat vervanging binnen de komende vier weken moet plaatsvinden. “Daarmee leveren we een duidelijke bijdrage aan het preventieve onderhoud en zorgen daarmee voor een verhoogde beschikbaarheid van de installatie“, aldus Rössel.

Voor dynamisch gebruik geoptimaliseerde kabels vragen tevens om voor dynamisch gebruik geschikte energietoevoersystemen. En dat steeds toegesneden op de speciale eisen; hetzij direct aan de specifieke machine, of in de fabriek. Zo stelt igus met de triflex een serie kabelrupsen ter beschikking, die speciaal voor 3D-bewegingen op meerassige robots is ontwikkeld. Met het micro flizz-systeem kunnen ook bij b.v. magazijnbedieningsapparaten o.a. glasvezelkabels als alternatief voor stroomrails bedrijfszeker geleid worden, zodat ook datasnelheden hoger dan 100 Mbit behaald kunnen worden. Bedrijfszekere en ononderbroken hoge-snelheid-data-overdracht is ook met de d-rover mogelijk. Het systeem kan aan havenkranen of RTG’s gekoppeld worden en bereikt een datasnelheid van 10 Gbits met glasvezelkabels over een afstand van meer dan 800 meter.

Op maat gemaakt

PM0316_3Niet alleen de betrouwbaarheid, maar ook de snelle beschikbaarheid van klantspecifieke en modulaire oplossingen op de lokale markt is belangrijk. Daarom heeft igus haar productie- en opslagcapaciteit in Noord-Amerika, Azië en Europa aanzienlijk uitgebreid. Door de kabelproductie op 3 continenten en de 14 wereldwijd gevestigde magazijnen- en montagecentra, krijgt de klant de gevraagde kabel direct uit de lokale voorraad geleverd, eventueel op lengte gesneden, of als meterwaren op haspel. Het is zelfs mogelijk om de kabels te bestellen met vooraf geconfectioneerde stekkers of als  compleet en inbouwklaar kabelrups-systeem. Ook op andere gebieden biedt igus door het integreren van selectie, configuratie, productie en levering, de beste klantspecifieke mogelijkheden. Daarnaast investeert igus in de digitale integratie van de totale procesketen, van klantaanvraag tot inbedrijfsname tot aan op maat samengestelde toepassingen. igus test alle kabels en kabelrupsen in het 2750 vierkante meter grote testlaboratorium met ieder jaar meer dan twee miljard testcycli en biedt daardoor voorspelbare betrouwbaarheid door een unieke levensduurberekening voor kabels en een garantie van 36 maanden of 10 miljoen dubbele slagen. De resultaten uit het igus-testlaboratorium worden continu opgenomen in de meer dan 30 unieke online tools, welke het vinden, configureren en bestellen voor de klant bijzonder eenvoudig maken. Ook mobiele toegang is mogelijk met in totaal 18 iOS apps. En dat wereldwijd, want de apps zijn in 20 verschillende talen beschikbaar.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven