Ga naar hoofdinhoud

Intelligente multi-directionele wielmodule

Zelfdenkende wielmodule voor servicerobots (foto's: Fraunhofer-IPA)

Service-robots, die ons in het dagelijks leven zouden moeten ondersteunen, moeten zich kunnen aanpassen aan de mensen en hun omgeving. Onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) hebben een nieuw soort modulair wiel- en stuursysteem voor mobiele robots ontwikkeld.

Wie kent het niet: de auto staat klem tussen twee soortgenoten op een parkeerplek en geen kans om weg te rijden. De science fiction biedt oplossingen voor zulke problemen: daar bewegen voertuigen zich op kogelwielen of luchtkussens of ze worden magnetisch zwevend gehouden. Deze oplossingen zijn nog toekomstmuziek, maar onderzoekers van de afdeling Roboter- und Assistenzsysteme van IPA hebben een stap in deze richting gezet. Ze hebben een nieuw soort modulair wiel- en stuursysteem voor mobiele robots ontwikkeld.

De intelligente en zelfstandige wielmodules kennen geen beperkingen in de stuurhoek en maken onder elkaar uit welk wiel de richting aangeeft. Hierdoor kunnen servicerobots of zelfreinigende transportsystemen met normale wielen vrij en flexibel bewegen in de omgeving van mensen. De combinatie van wielmodules en decentrale besturing maakt een combinatie van diverse bewegingen mogelijk, zoals het draaien op de plaats, voorwaarts en zijwaarts rijden.


Twee potentiële toepassingen voor de intelligente wielmodule: de mobiele servicerobot Care-O-bot 3 en
rob@work voor het gebruik in openbare en industriële omgeving.

De modules hebben nog een voordeel. Het aantal ongelijksoortige onderdelen wordt groter, waardoor de kosten lager worden dan bij gebruikelijke robotoplossingen. De goedkope wielmodules kunnen worden gecombineerd met een onderstel met verschillende afmetingen en draagkracht. Onderstellen met slechts één gestuurd wiel zijn net zo goed mogelijk als de combinatie van meerdere wielen voor het transport van omvangrijke of zware goederen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven