Ga naar hoofdinhoud

Inspiratie centraal op Constructeursdag 2015

Een van de hoogtepunten op de Constructeursdag wordt de Mine Kafon, die is geïnspireerd op het speelgoed dat ontwerper Massoud Hassani als kleine jongen in Kabul maakte (foto's: De Constructeur).

Na vorig jaar de relatie ontwerpen en maken centraal te hebben gesteld, richt de Constructeursdag 2015 zich op 10 november van dit jaar weer volledig op het ontwerp. Met als centrale vraag: ‘Kan een engineer nog ‘outside the box’ ontwerpen?’ Laten kostprijs en ‘time to market’ dat nog wel toe? En is er dan nog wel ruimte en tijd voor inspiratie en een wandeling buiten de gebaande paden van je eigen discipline voor een frisse wind?

De Constructeursdag in De Fabrique in Maarssen staat dit jaar onder leiding van Erik Tempelman, universitair hoofddocent aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Zoals elk jaar wordt op de dag de theorie zoveel mogelijk met de praktijk verbonden. Dus wordt niet alleen theoretisch betoogt dat inspiratie ook onder druk kan gedijen, maar laat de praktijk zien dat de uitkomst onvoorstelbaar kan zijn.

Programma Constructeursdag

Gaan creativiteit en de structuren van bijvoorbeeld ‘lean’ productontwikkeling wel samen? Kan structuur voorwaarde scheppend zijn voor creativiteit of is de creatieve geest gebaat bij meer ‘entropie’? Siego de Sitter heeft zich verdiept in het verkorten van doorlooptijden door het toepassen van Lean Product Development als partner van Craft Lean Management.

Dat inspiratie veel bronnen kent bewijst Massoud Hassani van Hassani Design. In 2011 studeerde hij af aan de Design Academy Eindhoven met het Mine Kafon-project. Dit project is geïnspireerd op het speelgoed dat hij als kleine jongen in Kabul maakte. Voortbewogen door de wind moet Mine Kafon mijnen onschadelijk maken, tegen een fractie van de kosten in vergelijking met traditionele mijnopruiming en met minder risico.

Han Toebast van VanBerlo spreekt over de wereld van Design Thinking en Experience Design. Met cases laat hij zien op welke wijze hij samen met zijn klanten op onorthodoxe wijze hun business cases benadert. Deze aanpak resulteert in producten, services of product-servicecombinaties die de eindgebruiker centraal stellen. Techniek is een middel om dat doel te bereiken.

Niet alleen techniek

En wat als dat idee dan is uitgekristalliseerd (in een machine, in software of een apparaat), hoe zit het dan met de beveiliging van uw broncode, de bescherming van de integriteit, intellectueel eigendom, bescherming van knowhow en vertrouwelijke informatie, met authenticatie en monetisatie? Marcel Hartgerink van Wibu-Systems maakt inzichtelijk hoe standaard beveiliging en licentiëring kan worden geïntegreerd in werkprocessen.

Living Heart
Een groep wetenschappers onder leiding van Steve Levine ontwikkelde een waarheidsgetrouw digitaal model van het menselijk hart

Hoe inspiratie en transpiratie tot onvermoede resultaten leiden, komt Steve Levine van Dassault Systèmes Simulia uit de doeken doen. Het Living Heart Project begon in 2013 als een gedachtenexperiment: is het mogelijk een waarheidsgetrouw digitaal model van het menselijk hart te ontwerpen? Levine bracht een team van ingenieurs, cardiologen, onderzoekers en mensen uit de medische industrie bijeen te brengen, die in 2014 een waarheidsgetrouw model van hart wisten te presenteren. Sinds 29 mei is het verder verbeterde model ook te koop.

Ontwerpen en maken

Het ontwerp staat op deze Constructeursdag centraal, maar er wordt niet voorbijgegaan aan de relatie tussen ontwerpen en maken. De ‘cloud’, ‘mobile’, ‘social media’ en de ‘maker movement’ laten hun sporen na in de klassieke maakindustrie. Dit heeft invloed op de vraag en eisen van de consument naar een meer op maat gemaakt, gepersonaliseerd en intelligent product. In ‘The Future of Making Things’ laat Lieven Grauls van Autodesk zien hoe de technologie van vandaag en morgen de maakindustrie kan helpen de stap naar morgen te zetten.

En wie anno nu het over ‘maken’ heeft, kan niet om 3D printen heen. Met name FDM (‘fused deposition modelling‘) begint de standaard te worden voor ontwerpers, constructeurs, en thuisgebruikers. Jim Floor presenteert een onderzoek naar de sterkte van FDM geprint PLA, met deels bekende, maar deels verrassende uitkomsten. In november studeert hij voor Ultimaker af aan de TU Delft, faculteit Industrieel Ontwerpen.

Sponsors

De Constructeursdag wordt mede mogelijk gemaakt een aantal sponsoren. De sponsoren zijn op de dag zelf beschikbaar om ontwerpers en constructeurs met raad en daad bij te staan bij hun ontwerpuitdagingen. RS Components stelt dit jaar een Ultimaker 2 Go FDM 3D Printer beschikbaar die onder de bezoekers zal worden verloot.

De Constructeursdag is mede dankzij de sponsoren gratis toegankelijk voor abonnees van De Constructeur. Niet-abonnees betalen EUR 75,-. Wie voor EUR 130,- een jaarabonnement op Constructeur neemt, heeft eveneens gratis toegang.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven