Ga naar hoofdinhoud

Industrial intelligence: trends op de Hannover Messe 2019

De laatste trends op het snijvlak van technologie, industrie en digitalisering zijn op de komende Hannover Messe te vinden. Hier de stand van B&R met OPC UA TSN technologie (foto's: Paul Quaedvlieg)

Van kunstmatige intelligentie en digital twins tot robots en slimme oplossingen op het vlak van industrial supply: tal van bedrijven zijn op de een of andere manier bezig met digitale transformatie en industrial intelligence. De laatste ontwikkelingen op dit vlak staan centraal tijdens de Hannover Messe, die over twee weken, van maandag 1 tot en met vrijdag 5 april, in Hannover plaatsvindt.

Dit jaar zijn alle Motion & Drives hallen weer gevuld met veel aandrijftechniek. Het verschil met andere jaren is dat het thema Motion & Drives nu deel uitmaakt van Integrated Automation, zeg maar de industriële automatisering. Dat die vakgebieden meer in elkaar overgaan is te zien in de hallenindeling want wie dus alles op het gebied van aandrijftechniek wil bezoeken kan het beste de hallen 8, 9, 11, 14-17 en 19-25 bezoeken. Maar de laatste trends op het snijvlak van technologie, industrie en digitalisering zijn hieronder te vinden. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen waarmee bezoekers kennis kunnen maken?

Artificial Intelligence (AI)

Toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie: we komen ze steeds vaker tegen binnen de industrie. Zelflerende systemen zijn steeds beter in het (op basis van grote hoeveelheden data en algoritmes) herkennen van patronen en afwijkingen. Dat leidt tot allerlei mogelijkheden op het gebied van kwaliteitsinspectie, voortdurende procesoptimalisatie en voorspellend onderhoud (waarbij machines zélf aangeven wanneer een onderdeel aan vervanging of onderhoud toe is). Andere toepassingen van AI liggen op het vlak van onder meer beslissingsondersteuning en autonoom rijden.

Robotisering

Ze verzaken nooit, werken uiterst nauwkeurig en worden bovendien steeds ‘slimmer’: ruim 50 jaar na de eerste industriële robot, de Unimate, nemen robots een steeds prominentere rol in binnen het moderne industrielandschap. Door ontwikkelingen op het snijvlak van AI en sensortechnologie kunnen robots steeds meer; ze kijken steeds beter ‘om zich heen’ en zijn steeds beter in staat om samen te werken met hun menselijke collega’s.

Robotisering blijft een actueel thema en de toepassingen nemen elk jaar toe.

Cybersecurity

Een specifiek aandachtsgebied waarbij AI van dienst kan zijn, is cybersecurity. Zelflerende intrusion detection systems zijn steeds beter in staat om, op basis van big data en algoritmes, al in een vroeg stadium verdachte activiteiten te signaleren en aanvallen te pareren. Ook zetten steeds meer securityprofessionals machine learning in om toekomstige bedreigingen te voorspellen.

Digital twinning

Minder downtime, voortdurende performance-optimalisatie en een kortere time-to-market: de digital twin is in opkomst. Aan de hand van zo’n digitale ‘dubbelganger’ van een machine of productielijn (die wordt gevoed door oude én realtime data) kunnen bedrijven eenvoudig tests en optimalisaties uitvoeren. Ook maken deze virtuele repesentaties van fysieke producten en processen het mogelijk om nauwkeurig te voorspellen waar en wanneer het ergens fout dreigt te gaan.

Nu sensoren en software steeds goedkoper en gebruiksvriendelijker worden en de rekenkracht toeneemt, komt de digital twin – die binnen grote multinationals al vaker wordt ingezet – ook binnen bereik van het MKB.

Augmented/virtual reality

VR AR Festo Hannover Messe
Virtual Reality wordt steeds interessanter voor o.a. trainingen.

Slim onderhoud op afstand, virtuele rondleidingen, allerhande trainingsmogelijkheden: nu technologieën als augmented reality (AR), mixed reality (MR) en virtual reality (VR) steeds geavanceerder worden, groeien de toepassingsmogelijkheden. Steeds vaker zullen bedrijven ervaringen in de fysieke wereld verplaatsen naar een digitale, virtuele omgeving.

Servitization/smart maintenance

De toenemende technologische mogelijkheden bieden allerlei kansen op het gebied van smart maintenance en – in het verlengde daarvan – servitization. Technologieën als het Internet of Things, analytics en geavanceerde sensoren zorgen ervoor dat fabrikanten van machines en apparaten steeds meer informatie uit hun product kunnen halen. Op basis van die data zijn ze vervolgens steeds beter in staat om proactief te adviseren over procesoptimalisatie en om nauwkeurig te voorspellen wanneer een machine of productielijn onderhoud nodig heeft. Ook kunnen ze aanvullende diensten leveren, bijvoorbeeld op het gebied van assetmanagement, informatiemanagement en financial services.

Industrial Supply

Toeleveranciers nemen een belangrijke plek in binnen de hele beweging richting Smart Industry/Industrie 4.0 en de bijbehorende digitaliserings- en innovatieslag. Een speciaal gedeelte van de Hannover Messe richt zich dan ook op industrial supply. Hier presenteren uiteenlopende bedrijven hun innovaties op het gebied van onder meer lichtgewicht materialen, oppervlaktebehandeling, onderdelen en componenten, en IT-systemen.

Gratis entreeticket  

Met zo’n 200.000 internationale bezoekers en meer dan 1.500 lezingen is de Hannover Messe de grootste industriebeurs ter wereld. Van 1 tot en met 5 april kunnen bezoekers onbeperkt netwerken en meer leren over de laatste trends en ontwikkelingen op het vlak van industrial intelligence.

Registreer via deze link voor een gratis entreeticket voor de Hannover Messe 2019. Het ticket (t.w.v. €70,00) geeft gedurende de vijf beursdagen toegang tot het beursterrein.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven