Ga naar hoofdinhoud

Inductieve multiturn-impulsgever voor een betere regeling

De nieuwe generatie encoders is voor wat betreft de montage en de interface compatibel met de voorgaande generatie encoders. (Foto: Dr. Johannes Heidenhain GmbH)

Producenten van aandrijvingen voor metaalbewerkingsmachines, robots en algemene automatiseringstechniek vragen om steeds compactere, dynamische en energiezuinige aandrijvingen. Met deze verschillende wensen worden de functionele veiligheids-meetsystemen zowel in het high-end bereik in de aandrijvingen van metaalbewerkingsmachines gebruikt als ook voor standaard toepassingen ingezet. Een groot voordeel daarbij is dat nieuwe generatie encoders voor wat betreft de montage en de interface compatibel is met de voorgaande generatie encoders.

Met de invoering van de impulsgevers van de serie ExI 1300 (zonder eigen lagers en met inductieve aftasting) en een buitenmaat van 65 mm levert Heidenhain vanaf nu een nog breder portfolio om hoog dynamische energie-efficiënte aandrijvingen voor functionele veiligheids-oplossingen van een passende encoder te voorzien. De inductieve impulsgevers van Heidenhain zijn een prima oplossing voor standaard aandrijvingen in de algemene automatiseringstechniek. Met de seriële interface EnDat 2.2 met takt-frequenties tot 16 MHz kunnen zeer korte regeltijden, tot 32 µs, worden gehaald. Dat is weer een voorwaarde voor een dynamische aandrijving. Met de nieuw ontworpen aftast-ASIC wordt nu een functionele veiligheids-encoder aangeboden die werkt met het inductieve aftastprincipe. Deze encoder voldoet aan het veiligheidsniveau SIL 2, categorie 3 PL d. Met enkele aanvullende maatregelen in de besturing is deze zelfs in een SIL 3 resp. categorie 4 PL e toe te passen. Nog een voordeel is het feit dan bij een correcte montage mechanische fouten door het losraken van de stator- en askoppeling zijn uitgesloten. Bij de nieuwste generatie is de systeemnauwkeurigheid in vergelijking met de voorganger met een factor 2 verhoogd tot circa 65 boogseconden. Tevens is het aantal elektronische componenten een stuk kleiner geworden. Voordelen van de inductieve aftastmethode zijn vooral de goede bestendigheid tegen vervuiling en de robuustheid van de constructie

Het volledige artikel over inductieve impulsgevers vindt u in het septembernummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven