Ga naar hoofdinhoud

IIoT: oude wijn in nieuwe zakken?

Via het Industrial Internet of Things kunnen machines en apparaten via internet met elkaar communiceren (foto: Hilscher)

Sommigen zeggen dat IIoT (Industrial Internet of Things) eigenlijk een synoniem is voor Industrie 4.0 of Smart Industry. Anderen beweren dat het eigenlijk het nieuwe industriële netwerk is. Elektronica- en netwerkspecialist Kees Zagers van Si-Kwadraat is in de verschillende populaire industriële netwerken gedoken om uit te zoeken hoe men nu ten opzichte van het IoT in het algemeen en IIoT in het bijzonder staat.

Zo’n twintig jaar geleden bestonden duidelijke definities voor het industriële netwerk, dat wil zeggen sensor/actuator netwerken en veldbussen. Aangezien deze niveaus de laatste jaren vervaagd zijn, is ook de definitie vervaagd. Toch zijn twee eigenschappen nog steeds van belang in vergelijking met kantoor- en consumentennetwerken. Ten eerste moet een industrieel robuust zijn uitgevoerd qua hardware en protocol, ten tweede moet de responstijd op een gebeurtenis voldoen aan bepaalde eisen.

IIoT

Het internet heeft als basis een communicatieprotocol, waarmee we in principe alle systemen over de hele wereld kunnen laten communiceren. Maar aangezien het wereldwijde web op geen enkele manier centraal wordt geregeld, kunnen we hier nooit een deterministisch gedrag garanderen. Internet als industrieel netwerk gaat dus niet lukken.

Het Industrial Internet of Things zal niet zozeer worden gebruikt door mensen (natuurlijk wel via hun PC, telefoon of tablet) maar door embedded elektronica die zelfstandig gegevens interpreteert en de nodige acties uitvoert. Met name de opkomst van de robots zal bijdragen tot een enorme uitbreiding van het IIoT. Ook allerlei sensoren op de fabrieksvloer en binnen machines kunnen door toevoeging van een eenvoudige controller op internet worden aangesloten.

Lokale regeling

Lokale procesregeling of machinebesturing via IIoT is echter niet mogelijk. Of het nu een krachtige procescomputer, een PLC, een industriële PC of een embedded regelaar betreft, deze systemen zullen lokaal altijd nodig zijn voor snel reageren, veilige werking en data-acquisitie.

Veel moderne industriële netwerken zijn op ethernet gebaseerd en het internet protocol is dat ook. Maar Ethernet vult namelijk alleen de onderste twee lagen van het OSI-model in, te weten de fysieke en de datalinklaag. TCP/IP, de basis van internet, vult de lagen 3 en 4 in. Met name hier wijken de industriële netwerken af.

Voor een real-time performance wordt binnen het Ethertype aangegeven met welk protocol het betreffende datapakket dient te worden verwerkt. Hoewel industriële ethernet netwerken fysiek op het IIoT zijn aan te sluiten, begrijpen ze elkaar niet. Dus zijn er gateways nodig hebben om de netwerken te verbinden.

Men kan in ieder geval concluderen, dat het IIoT geen directe vervanging is. Het industriële netwerk zal voorlopig nog wel het netwerk op de onderste laag blijven.

Het complete artikel vindt u in het november-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven