Ga naar hoofdinhoud

Igus verwerft meerderheidsaandeel in Commonplace Robotics

‘Een nog gerichtere aanpak van low cost automatisering,’ aldus Dr. Christian Meyer en Frank Blase (foto: igus)

Igus breidt uit met investeringen in zijn low cost automation. Het bedrijf heeft nu de meerderheid van de aandelen verworven in Commonplace Robotics, gevestigd is in Bissendorf (D). Als integrator, specialiseert Commonplace Robotics zich in intuïtieve besturingssystemen en software, alsmede vermogenselektronica voor robotica, zowel in de industrie als in het onderwijs. De twee bedrijven hebben al zes jaar intensief samengewerkt. Ze hebben onder andere de igus Robot Control ontwikkeld, die de goedkope kinematica van igus aanvult, gemaakt van hoogwaardige kunststoffen.

Dr. Christian Meyer, destijds werkzaam bij het Fraunhofer Instituut voor Productietechniek en Automatisering, richtte 11 jaar geleden het bedrijf Commonplace Robotics op. De naam zegt het al: de integratie en bediening van robots zo kosteneffectief en eenvoudig maken dat ze ‘gemeengoed’ worden. De eerste producten met een besturingssysteem en eigen vermogenselektronica waren robots voor het onderwijs.

Verticale integratie

Meyer benaderde igus in 2016 omdat hij vond dat igus robotkinematica aansloot bij zijn visie op ‘gemeengoed’: kosteneffectief, eenvoudig en geschikt voor de industrie. Sindsdien hebben de twee bedrijven gezamenlijk producten ontwikkeld zoals de iRC igus Robot Control, een actuator en de ReBeL cobot. Dankzij de hoge mate van verticale integratie van Commonplace Robotics – van firmware en software tot schakelkastbouw en printplaatassemblage – kunnen nieuwe ontwikkelingen snel worden geïmplementeerd.

Stimuleren met meer innovatiekracht

“Veel klanten zijn verrast dat ze eenvoudige robottaken in slechts 30 minuten kunnen implementeren zonder enige programmeerkennis,” zegt Frank Blase, CEO van igus GmbH. “Wij zijn zeer verheugd dat, na een intensieve samenwerking gedurende de afgelopen zes jaar, een nog gerichtere aanpak van low cost automatisering nu mogelijk is.”

Met deze overname bundelen Commonplace Robotics en igus hun innovatieve krachten. Dr. Christian Meyer: “We kijken uit naar boeiende technologische projecten met igus. Het RBTX-platform voor low cost robotica, dat door igus wordt beheerd, brengt dagelijks nieuwe eisen van klanten uit alle sectoren van de industrie naar onze laboratoria. Veel hiervan kan snel worden uitgevoerd, vooral omdat we met deze investering uitbreiden.”

Een cobot voor onder de 6000

Het nieuwste product van de samenwerking is de ReBeL cobot voor 5828 euro, inclusief het besturingssysteem. De actuator, ook verkrijgbaar als losse component, combineert de kunststofkennis van igus in de tandwielkast met de vermogenselektronica en software van Commonplace Robotics.

Met zes assen kan de ReBeL een lading van maximaal twee kilogram aan met een bereik van 664 millimeter – en dat met een nettogewicht van slechts 8,2 kilogram. Verzoeken en bestellingen komen uit traditionele toepassingsgebieden zoals kwaliteitscontrole en pick-and-place-toepassingen in de machinebouw, maar nieuwe toepassingsgebieden zoals restaurantautomatisering of stadslandbouw komen nu steeds vaker voor.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven