Ga naar hoofdinhoud

Igus on-line platform brengt robotgebruikers en -aanbieders samen

Samen met bezoekers van de Hannover Messe waagt Igus een blik in de toekomst. Via augmented reality kan het gebruik van een digital twin direct aan de machine worden gesimuleerd (foto: Igus).

RBTX.com is een nieuw on-line platform dat gebruikers en aanbieders van low-cost robotica-componenten eenvoudig en snel bij elkaar brengt. Gebruikers kunnen een low cost robotica-oplossing samenstellen die voldoet aan hun eisen en hun budget. Aanbieders van robotica-componenten hebben de mogelijkheid hun producten aan een groter publiek bekend te maken. Initiatiefnemer van het platform is Igus.

Doel van RBTX.com is, alle mogelijkheden van low-cost robotica op één platform te bundelen en daarbij alle zo transparant en eenvoudig mogelijk te maken. Samen met zestien partners uit de industrie presenteerde Igus op de Hannover Messe het model voor een platform dat aanbieders en gebruikers on-line samenbrengt.

Het idee is, dat klanten met slechts weinig kliks een geschikte robotoplossing kunnen samenstellen. De elektromechanische basis daarbij is een Rohbot van Igus, zoals een knikarmrobot, deltarobot of cartesisce robot. In de volgende stap breidt de gebruiker deze basis uit met afzonderlijke componenten van verschillende fabrikanten, zoals grijpers, camea’s en besturingen. Het voordeel voor de gebruiker is dat de componenten compatibel met elkaar zijn.

On-line platform

Voor fabrikanten moet het on-line platform nieuw doelgroepen en verkoopkanalen voor hun aanbod in de low-cost automatisering ontsluiten en de mogelijkheid bieden om het platform doorlopend uit te breiden met nieuwe componenten. Gebruikers zouden dus in de toekomst steeds een actuele en overzichtelijke toegang tot een zich snel ontwikkelend marktsegment moeten hebben.

Het RBTX.com concept biedt bedrijven, start-ups, onderzoeksinstellingen en machinebouwers snelle individuele robotoplossingen tegen lage instapkosten, vanaf een paar duizend euro, en daarmee korte terugverdientijden. Het biedt een instap met lage risico’s in het automatiseringstijdperk, met een investering in het concurrentievermogen van morgen.

In de toekomst zou het platform ook de configuratie van de robotmechanica zelf mogelijk moeten maken, beginnen bij overbrengingen, gewrichten en koppelingsonderdelen.

Digital Twin

Op de Hannover Messe toonde Igus ook hoe de digital twin van een robot in een fictieve productieomgeving sequentiële bewegingsverlopen via augmented reality kan simuleren. Dit gaf bezoekers een interessante blik in een mogelijke toekomst van het platform: een AR-tool die het robotpakket zichtbaar maakt.

De klant is daarbij in staat om ter plaatse, direct aan de machine, de robot in zijn robotcel met zijn bereik en bewegingen te bekijken en indien nodig aanpassingen door te voeren. Op een tablet ziet de gebruiker het samenspel van realiteit en de digitale robot. Hij ervaart zelf of de configuratie functioneert en op de individuele werkplek past. Deze visie van RBTX.com toont exemplarisch aan hoe de gebruiker direct kan profiteren van de combinatie van low-cost automatisering en digitalisering.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven