Ga naar hoofdinhoud

Igus breidt programma tandkranslagers uit

Met het ruimtebesparende modulaire PRT-04 tandkranslagersysteem kunnen ontwerpers vrijelijk roterende toepassingen monteren. (foto: Igus BV)

De PRT-04 tandkranslagers van Igus zijn nu leverbaar in andere maten. Ze zijn leverbaar met  met binnen- en buitentand-aandrijving en een borgfunctie, zijn compact en hebben een lage massa. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor beweging in krappe ruimtes en bieden igus een compleet modulair PRT-04 systeem. Het smeermiddelvrije tandkranslagersysteem is leverbaar in acht maten.

De nieuwe lagers zijn voorzien van aandrijving op uitwendige vertanding en hoekstop (optioneel) en nu ook met inwendige vertanding en borgfunctie. Hierdoor kan de ontwerper het product vinden dat nodig is voor toepassingen waarbij er weinig installatieruimte beschikaar is.

De tandkranslagers zorgen voor de rotatie van montage-eenheden, bedieningspanelen en indexteertafels, zelfs bij hoge toerentallen. Om ze te laten draaien terwijl ze onderhoudsvrij zijn, gebruikt Igus glij-elementen die radiaal en axiaal werken tussen de binnenste en buitenste loopringen. De glij-elementen gemaakt van het hoogwaardige polymeer Iglidur J waarborgen dat de wrijving en de slijtage worden geminimaliseerd, zonder smering.

Tandkranslagers

De lagers in 2019 geïntroduceerd als nieuw product. Igus biedt nu een compleet bouwpakket voor haar PRT-04 programma compacte tandkranslagers. De corrosiebestendige tandkranslagers zijn specifiek ontwikkeld voor gebruik in krappe ruimten en voor belastingen tot maximaal 48.000 N. Dit productenprogramma neemt slechts half zoveel ruimte in beslag als de serie PRT-01. Ook zijn de lagers 60% lichter en 20% voordeliger is.

Met de compacte tandkranslagers kunnen klanten verschillende toepassingen op het gebied van automatiseringstechniek, in de verpakkingsindustrie en meubeltechniek te realiseren. Nu de serie is uitgebreid hebben ontwerpers een nog grotere ontwerpvrijheid.

Techniek

De compacte lichtgewicht tandkranslagers zijn beschikbaar in acht maten van 20 mm tot 300 millimeter. Behalve accessoires zoals aandrijfpennen, variabele montageplaten en klemmen, biedt Igus drie externe aandrijfringsystemen en één inwendige aandrijfring voor beperkte installatieruimtes zoals autonome transportsystemen aan. De tandkranslagers worden aangedreven door aandrijfriemen of tandwielen die Igus produceert door spuitgieten van slijtvaste tribo-polymeren.

Igus heeft ook een tandkranslager ontwikkeld met een borgfunctie zoals voor montagetafels. De borgpunten zijn dan wel vast op 90° of kunnen worden gedefinieerd naar gelang de eisen van de klant. Voor speciale toepassingsgebieden is er een versie met dissipatieve glij-elementen om elektrische ontlading te voorkomen op een ESD-conforme wijze. Net als met alle Igus producten kan de levensduur van de tandkranslagers online worden berekend voor de betreffende toepassing.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven