Ga naar hoofdinhoud

Veel ifm nieuws op de Hannover Messe

Anders dan bij optische sensoren spelen bij ultrasoon-sensoren kleur, transparantie of glanzend oppervlak van een object geen rol (foto's: Paul Quaedvlieg)

Op de Hannover Messe 2016 toonde ifm veel nieuwe sensoren en toepassingen. Aandrijftechniek kreeg een rondleiding en toont hier een aantal van de belangrijkste noviteiten, waaronder ultrasoonsensoren, hydraulieksensoren tot 500 bar en realtime condition monitoring op afstand.

De nieuwe ifm- ultrasoonsensoren in de grootte M18 hebben een kleine blinde hoek en een groot tastbereik tot 2,2 m, een bereik dat normaal gesproken alleen door grotere sensoren kan worden behaald. De sensoren zijn te leveren in ronde of vierkante vorm en in een kunststof of een robuust V4A behuizing. Ultrasoonsensoren zenden en ontvangen geluidsgolven in het ultrasoonbereik. Het te detecteren object reflecteert de geluidsgolven en via looptijdmeting wordt de afstand bepaald. Anders dan bij optische sensoren spelen kleur, transparantie of glanzend oppervlak van een object geen rol. Zo kunnen bijvoorbeeld blisterverpakkingen of transparante kunststof onderdelen toch gedetecteerd woorden. De trillende omzetter vermindert de hechting van stof. Aldus werken deze sensoren ook bij sterke vervuiling en kunnen daarom worden gebruikt in toepassingen waarbij optische sensoren tegen beperkingen aanlopen. Het instellen van deze sensoren gaat eenvoudig via een teach-knop, line-teach of IO-Link.

Tot 500 bar

De nieuwe drukvaste sensoren van ifm zijn extreem robuust door een actief metalen detectievlak en kunnen tot 500 bar druk meten. Standaard zijn deze leverbaar in M12 en M14 bouwvorm. Het nieuwe werkingsprincipe is gebaseerd op een magnetisch inductieve technologie, die alleen maar ferrometalen detecteert. De sensor is bondig in te bouwen. Ook bij overbondige inbouw detecteert de sensor het stalen target doeltreffend en genereert hij een betrouwbaar uitgangssignaal. De schakelafstand is 1,8 mm. De afdichting wordt gerealiseerd door een dubbele set afdichtringen.

ifm hydraulisch

Naast toepassing als eindschakelaar op hydraulische cilinders kan de sensor ook op andere hydraulische componenten als ventielen en pompen worden gemonteerd. Daarnaast zijn binnen de machinebouw applicaties te vinden, bijvoorbeeld kunststof spuitgietmachines of in de procesindustrie.

 

Conditiemonitoring

Ook op het gebied van conditiemonitoring gaat ifm steeds verder. Zo werd in Hannover een opstelling getoond van een AY1020 IO-Link Master met EtherNet/IP-interface, waaraan diverse sensoren gekoppeld waren. Middels een demo liet ifm zien dat er realtime diverse toepassingen wereldwijd realtime te bekijken en monitoren waren. Geheel volgens de Industrie 4.0 filosofie.

ifm conditiemonitoring

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven