Ga naar hoofdinhoud

Iets rustiger SPS IPC Drives wordt SPS

SPS IPC Drives gaat niet meer over elektrische automatiseringscomponenten, maar over complete 'smart' productiesystemene (foto: Ad Spijkers).

De vlag ‘SPS IPC Drives’ dekt al enkele jaren niet meer de lading. Binnen de branche wordt de beurs ook al lang gewoon ‘SPS’ genoemd. Vanaf 2019 wordt dat ook de officiële naam, als afkorting voor ‘Smart Production Solutions‘. De vorige week gehouden editie trok overigens beduidend minder bezoekers dan die van vorig jaar: 65.700 versus 70.264. Daarmee ligt het bezoekersaantal op het niveau van 2015 en 2016 – en het zorgde nog steeds voor soms overvolle stands en gangen.

De SPS viert in 2019 zijn dertigste editie. Met de naamsverandering geeft beursorganisator Mesago aan, dat het in de industrie al lang niet meer om alleen de elektrische automatisering gaat. Niet langer staan de programmeerbare besturing (SPS), de industriële computer (IPC) en de frequentiegestuurde aandrijving (drives) centraal. Door de jaren heen zijn de componenten steeds meer onderdeel gaan vormen van complete en steeds krachtiger automatiseringssystemen (Smart Production Solutions).

Naar alleen SPS

De functies in de automatiseringstechnieken (zoals aansturen, aandrijven, visualiseren) zijn steeds meer op software gebaseerde functieblokken die op uiteenlopende hardware-componenten draaien. Bovendien dringen meer functies uit de informatietechnologie steeds verder door naar de werkvloer: cloud, big data, kunstmatige intelligentie, machine learning, digitale tweelingen.

Met de naam SPS als afkorting voor Smart Production Solutions behoudt Mesago enerzijds het sterke merk SPS en kan die gemakkelijker internationaal hanteren (er is ook al SPS Italia in Parma, mei 2019). Anderzijds sluit de nieuwe naam beter aan bij de benadering van Industrie 4.0 en bij de digitalisering in de industrie.

Jubileum in 2019

De vakbeurs viert volgend jaar zijn dertigjarig jubileum. De eerste editie, SPS/PC/Drives ‘90, werd in 1990 in Sindelfingen (bij Stuttgart) gehouden. Een jaar later al werd het SPS IPC Drives. In 1997 verhuisde het evenement naar Neurenberg en schreef vanaf dat moment steeds grotere exposanten- en bezoekersaantallen. De SPS werd een verplicht nummer voor aanbieders en gebruikers van industriële automatisering. Met de nieuwe naamsverandering verwacht de organisatie ook in de toekomst de markt een passend ontmoetingsplatform te bieden.

De ‘eerste’ SPS vindt plaats van 26 tot en met 28 november 2019.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven