Ga naar hoofdinhoud

Hydrauvision ontwikkelt umbilical winch spread voor hydraulische hamer

De Flex Pipe winches worden elektrisch-hydraulisch aangedreven (foto's: Hydrauvision)

Voor het plaatsen van offshore installaties en windmolens worden fundatiepalen in de zeebodem geheid met behulp van een hydraulische hamer. Voor Heerema Marine Contractors heeft Hydrauvision een Umbilical Winch Spread geëngineerd en gebouwd voor de aandrijving en elektrische besturing van zo’n hydraulische hamer.

De spread bestaat uit twee elektrisch-hydraulisch aangedreven Flex Pipe winches voor de berging van 500 meter 4” Flex Pipes, een 20 ft. Utility Winch Container, met hierin 1 winch voor de berging van de umbilical kabel en 1 winch voor de berging van de persluchtslang en tot slot een RCC, Remote Control Cabinet, die zich in de control container bevind.

Wireless remote control

De Flex Pipe winches zorgen voor de toe- en afvoer van de olie vanuit de HPU naar de hydraulische hamer. De umbilical kabel bevat de elektrische besturing van de hamer en brengt de data van de sensoren in de hamer naar het control systeem. In het control systeem wordt de hamer aangestuurd en de hei-operatie gemonitord.

De perslucht wordt via de persluchtslang naar de hamer geleid en maakt als het ware een luchtbel rond de kop van de hamer om het water daar weg te duwen. De hamer slaat dan niet rechtstreeks op het water, waardoor de energie van de hamer niet door het water wordt geabsorbeerd.

Aandrijving winches is volledig redundant

De winches zijn ontworpen en gebouwd door Hydrauvision. De staalconstructie van de twee Flex Pipe winches is gebouwd bij Overlasko in Vlissingen. De Flex Pipe winches zijn voorzien van spool devices om de Flex Pipe netjes op en af te rollen. Verder is de aandrijving van de winches volledig redundant; er bevindt zich een dubbele pompset in de HPU om de hydraulische motoren aan te drijven.

hydrauvision

De spread is zo ontworpen, dat de 4 winches synchroon kunnen draaien en zowel lokaal als remote bedienbaar zijn. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de installatie met een zgn. buikorgel volledig draadloos te bedienen.

Zwaarste duo-lift jacket installatie

Het totaalgewicht van één Flex Pipe winch zonder Flex Pipes is 65,6 ton. De Flex Pipes zelf wegen nog eens 45 ton. De twee Flex Pipe winches hebben beide een trekkracht van 400 kN (40 ton). De air hose winch en de winch met de besturingskabel hebben beide een trekkracht van 40 kN (4 ton).

De spread is door Hydrauvision in bedrijf gesteld aan boord van de Heerema Sleipnir, net als de slangenhaspel sets in april van dit jaar. De sets zijn betrokken bij het plaatsen van de zwaarste duo-lift jacket installatie op het Johan Sverdrup-veld in Noorwegen.

hydrauvision winch heerema

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven