Voor de ontwikkeling van een emissieloze mobiele machine is meer nodig dan alleen van energiedrager te veranderen. In een veelvoud van oplossingen en randvoorwaarden moet je een weg kiezen. Michiel Wondergem van Hydrauvision vertelt er alles over tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag 2022.
Hydrauvision is specialist in aandrijftechniek. Naast tientallen jaren kennis en ervaring is het bedrijf gegroeid door overnames. Vanaf het Techno Park in het Zeeuwse Schoondijke stuurt Hydrauvision op vier speerpunten: hydraulische en elektrische aandrijfsystemen, besturingstechniek en systeemoptimalisatie. Het bedrijf – dat in 1973 is begonnen in de mechanisatiesector – bestaat nu uit 16 businessunits en 280 medewerkers.
De groei van het bedrijf is deels organisch gegaan, deels door het aankopen van multidisciplinaire onderdelen waaronder Fundex. Één van de kroonjuwelen is de F4800Evan Fundex Equipment, een nieuwe energiezuinige, elektrische funderingsmachine die in oktober op de Bauma gelanceerd wordt.
“Wij kijken wat dieper naar problemen die zichtbaar zijn aan de oppervlakte”, stelt projectleider Michiel Wondergem van Hydrauvision, als het gaat over de werkwijze van het bedrijf. “Ons team bestaat uit techneuten die gek zijn van techniek. We zijn creatief en zoeken naar optimale oplossingen. Het gaat om slimme combinaties. Als je kijkt naar emissieloos werken, dan is niet alleen jouw machine van belang, maar spelen de hele infrastructuur en lokale emissie-eisen een rol. Een stekker is niet de oplossing. Er komt veel meer bij kijken”.
OPEX en CAPEX
Tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag gaat Wondergem dieper in op het emissieloos maken van mobiele machines. Juist nu de energietransitie een van de grootste uitdagingen van deze branche is, is de noodzaak tot het zoeken van oplossingen en optimale prestaties van groot belang. We moeten overstappen van klassieke energievoorziening en daarbij behorende compactheid, naar systemen met elektriciteit als primaire energiedrager.
Wondergem: “Je ziet dat bij het emissieloos maken van machines veel keuzes gemaakt moeten worden. Wij hebben daar een aanpak voor. We kijken verder dan alleen de techniek. We kijken specifiek naar operationele processen en naar geografische wet- en regelgeving. Belangrijk zijn de Operating Expenditures (OPEX) en Capital Expenditures (CAPEX). Voor organisaties zijn deze van essentieel belang. We vliegen een vraagstuk met een heel team aan. Iedereen heeft daarin zijn inbreng en expertise. In onze presentatie tijdens de Nationale Aandrijftechniekdag gaat het deels over onze generieke aanpak en oplossingen, en deels gebruiken we praktijkvoorbeelden’.
Fundamentele keuzes
Wie de presentatie van Hydrauvision volgt, krijgt een goed beeld van de complexiteit en veelvoud van afwegingen die je moet maken om een emissieloze machine te kunnen ontwikkelen. “Als we een machine bekijken, willen we de machinist spreken. Werkwijze, data en gebruik, we bekijken alles voordat we met een oplossing komen. Om in een veelvoud van oplossingen en randvoorwaarden de juiste weg te kiezen, moeten er een aantal fundamentele keuzes gemaakt worden op operationeel en technisch vlak. Dat is het spanningsveld waarin we opereren. Bij iedere beweging in een machine moeten we een keuze maken. Dat is onze weg en de juiste weg om naar een emissieloze machine te gaan”, stelt Wondergem.
Wilt u ook het verhaal horen van Michel Wondergem? Meldt u hier aan voor de Nationale Aandrijftechniekdag 2022 op donderdag 15 september.