Ga naar hoofdinhoud

Hydraulische moeraanzetter voor hoge koppels

In de compacte RT-1-moeraanzetter is al een tegenhouder geïntegreerd die op het te monteren component steunt. Deze ruimtebesparende oplossing vangt alle reactiekoppels onmiddellijk op (foto: Atlas Copco)

Bij Volvo in Konz (D) worden de schroefverbindingen van de draaikransen van graafmachines met hydraulisch gereedschap van Atlas Copco Tools met het juiste aanhaalmoment gemonteerd. Afhankelijk van het model worden 160 mm lange M20 schroeven met 528 newtonmeter (Nm) vastgedraaid, de dikkere M22 bouten met 680 Nm.

“Dergelijke verbindingen hebben wij vroeger met slagmoeraanzetters vastgedraaid, dan met de hand tot aan het eindkoppel aangetrokken en met een momentsleutel gecontroleerd“, informeert industrieel monteur Carsten Kalbitz. Op de momentsleutel werd een verlengbuis geplaatst om meer hefboomkracht te bereiken. Het met de slagmoeraanzetter gepaard gaande lawaai, de trillingsbelasting en lichamelijke inspanningen identificeerden de verantwoordelijken bij Volvo snel als voor verbetering vatbaar.

Hydraulische moeraanzetter

“De draaikransschroefverbindingen waren moeilijk toegankelijk en konden alleen in een oncomfortabele houding uitgevoerd worden”, blikt Roman Gantner terug.

Nu drukt een monteur op de knoppen op zijn afstandsbediening, en drijft de olie de cilinder van een hydraulisch mechanisme aan die door middel van een steekkop de schroeven aandraait totdat het gewenste koppel bereikt wordt. “De aangebrachte druk is onze meetwaarde voor het bereikte koppel en zodoende weet de bedieningspersoon onmiddellijk, wanneer het beoogde koppel bereikt is“, licht Roman Gantner toe.

Zacht en exact monteren

Een blik op de druktabel van de Rapid-Torc-moeraanzetter bevestigt dat: 193 bar betekent 528 newtonmeter.  Bij 248 bar bereikt de RT-1 uiteindelijk 678 Nm, het correcte aanhaalmoment voor de dikke M22 bouten. Het einde van zijn prestatievermogen heeft het toestel daarmee echter nog niet bereikt. Een koppel van 1817 Nm is met de RT-1 volgens Atlas Copco Tools mogelijk. Het Rapid-Torc-aanbod omvat nog andere modellen voor koppels tot meer dan 70000 Nm. Die zijn bijvoorbeeld geschikt voor montages aan windkrachtcentrales, voor flensschroefverbindingen in raffinaderijen, chemische installaties of in de zware industrie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven