Ga naar hoofdinhoud

CytroPac is hydrauliekaggregaat volgens Industrie 4.0

Bosch Rexroth introduceerde op de Hannover een nieuw compact hydrauliekaggregaat voor gereedschapmachines (Paul Quaedvlieg)

Het nieuwe CytroPac compacte hydrauliekaggregaat van Bosch Rexroth bewijst dat moderne hydrauliekoplossingen aan weinig ruimte voldoende hebben. In één behuizing verenigt het aggregaat hydraulische componenten, een frequentieomvormer, motor, pomp en sensoren maar het heeft geen schakelkast nodig.

De nieuwe serie vereenvoudigt als ‘Plug & Run‘ oplossing de inbedrijfname en verminderd door de van de behoefte afhankelijke toerentalregeling het energieverbruik tot maximaal 80 %. Tegelijkertijd houdt het decentrale intelligente aggregaat alle bedrijfstoestanden in de gaten en past met Condition Monitoring in Industrie 4.0 concepten. De CytroPac bestrijkt een vermogensbereik tot 4 kW en volumestromen tot 35 dm3/min.

Compact hydrauliekaggregaat

Inbouwruimte is kostbaar in gereedschapsmachines, aangezien het vereiste vloeroppervlak voor de gebruiker een beslissend criterium bij de aanschaf is. Het door Bosch Rexroth opnieuw ontwikkelde hydrauliekaggregaat integreert alle hydraulische en elektrische componenten in de kleinst mogelijke ruimte.

Een wezenlijke bijdrage tot het geringe inbouwvolume wordt geleverd door het verkleinde reservoir met een tot 20 dm3 beperkt olievolume. Het garandeert echter de correctie ontluchting van de olie en draagt bij tot langere standtijden van de hydrauliekvloeistof.

Tot 80 % lager energieverbruik

De CytroPac is gebaseerd op de Sytronix elektrohydraulische aandrijvingen van Bosch Rexroth. De geïntegreerde frequentieomvormer regelt zelfstandig het toerental van de elektromotor, afhankelijk van de behoefte. Daardoor daalt de energiebehoefte bij gelijk vermogen afhankelijk van de cycluskarakteristiek tussen 30% en 80% in vergelijking met aggregaten met constante opbrengst. Daarmee ondersteunt het aggregaat machinebouwers te voldoen aan de Europese Eco-ontwerprichtlijn 2009/125/EC voor energieverbruik en CO2-emissies en de deels nog scherpere eisen van de automotive-industrie.

Tegelijkertijd vermindert de op de behoefte afgestelde toerentalregeling de warmtetoevoer naar de olie en vermindert de behoefte aan koeling. Bovendien heeft Rexroth met Heatpipe-technologie een plaatsbesparende oplossing voor het koelen met behulp van water geïntegreerd.

Aansturing

Als decentrale intelligente module communiceert de in de behuizing geïntegreerde frequentieomvormer met de machinebesturing via de gangbare real-time Ethernet-interfaces Sercos, Profinet, EtherCAT, EtherNet/IP en Modbus/TCP en ook via Profibus. Voor inbedrijfname volstaat het aansluiten van de voedingsspanning en van de communicatie met de besturing, en uiteraard de koppeling aan de hydrauliek- en koelwatercircuits.

De CytroPac is daarmee voorbereid om de verhoogde informatie-uitwisseling in het kader van Industrie 4.0. Het hart van het aggregaat is de geïntegreerde frequentieomvormer die reeds is voorziening van bekabeling richting sensoren voor druk, temperatuur, niveau, verontreiniging en volumestroom. . De omvormer levert alle data via een Multi-Ethernet-interface aan de machinebesturing.

Door de continu bewaakte bedrijfstoestanden herkent de omvormer vroegtijdig slijtage en fouten en kan snel waarschuwen. Bovendien kunnen de operators onafhankelijk van de plaats via de Ethernet-verbinding met de besturing real-time druk en volumestroom veranderen.

Geluid en IP

De behuizing schermt alle geluidsbronnen naar buiten toe af. Machinefabrikanten hebben geen extra plaats- en kostenintenseive behuizingen nodig om aan internationale- en voor de automotive-industrie typische eisen aan de toelaatbare geluidsemissies te voldoen. Het compacte aggregaat voldoet aan beschermingsklasse IP 54.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven