Ga naar hoofdinhoud

Hydrauliek voor crusher IJslandse aluminiumsmelterij

Met Nederlandse hydrauliek kan het IJslandse Nordural een flinke efficiencyslag maken (foto: Holland Hydraulics).

Holland Hydraulics in Hengelo heeft de hydraulische installatie ontwikkeld en geleverd voor een ‘crusher’ van aluminiumsmelterij Nordural op IJsland. De crusher breekt koolstofblokken van gebruikte of afgekeurde anodes die worden gebruikt voor verhitting van de smeltbaden. Opdrachtgever was een Noors engineeringbedrijf dat verantwoordelijk is voor de grootschalige revisie van de Grundartangi aluminiumfabriek van Nordural.

De opdrachtgever ontwikkelt en levert in het kader van de revisie van de aluminiumfabriek een complete, op maat gemaakte installatie voor de anode-werkplaats. In de werkplaats worden de anodes gemaakt die worden gebruikt voor de elektrolyse in de smeltbaden voor aluminium. De anodes zijn grote metalen ‘vorken’ van zo’n drie meter hoog waarop in een oven koolstofblokken van zo’n 50 cm x 50 cm x 200 cm. gebakken worden.

In de fabriek worden zo’n 10.000 anodes gebruikt, die elke maand worden vervangen. Telkens worden er zo’n 1.500 in een volcontinu proces in de werkplaats verwerkt. Een belangrijk onderdeel van het proces is het breken van de gebruikte koolstofblokken, zodat een nieuw koolstofblok aan de anode kan worden gebakken. De koolstof wordt gerecycled.

Nieuwe soort crusher

Voor de anodewerkplaats werd een nieuwe soort crusher ontwikkeld. De anodes worden hangend in een transportbaan aangevoerd. Elke vier minuten moet de crusher een anode verwerken, dus het proces moet snel verlopen.

Een grote uitdaging voor de installatie was de wisselende kracht die nodig is. Voor normale gebruikte anodes volstaat een werkdruk van zo’n 90 bar, maar voor het breken van een nieuwe maar afgekeurde anode is een aanzienlijk grotere druk tot wel 350 bar nodig. De nieuwe crusher staat op een frame en fixeert de anode. Daarna duwen twee hydraulische cilinders van twee kanten brekers met rijen stalen tanden tegen de blokken, zodat ze van de anode afbreken.

Hydrauliek is een prima oplossing voor deze crusher, omdat veel kracht nodig is en de installatie betrouwbaar moet zijn, om de productie niet in gevaar te brengen. De opdrachtgever is bewust in Nederland op zoek gegaan naar een hydrauliekbedrijf omdat ons land op dit gebied een goede reputatie heeft. Holland Hydraulics de engineering van de hydraulische installatie verzorgd, de ventielblokken in eigen huis geproduceerd en de aggregaten geleverd.

Hydraulische crusher

Met de vermogensgeregelde pomp in het systeem is het vermogen van de crusher te doseren. De crusher is in Duitsland gebouwd en getest en vervolgens in onderdelen naar IJsland getransporteerd. De nieuwe crusher voor de aluminiumsmelterij op IJsland is een prototype. De opdrachtgever, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in de ontwikkeling en bouw van innovatieve machines en mechanisch gereedschap voor de zware industrie, verwacht een flinke opleving van de aluminiumindustrie.

Holland Hydraulics hoopt daarvan mee te profiteren. De aluminiumbedrijven hebben de laatste jaren weinig geïnvesteerd en moeten een inhaalslag maken. De hydraulische crusher betekent een flinke efficiencyverbetering. Voorheen moesten medewerkers de koolstofblokken soms met drilboren van de anodes breken.

De opdrachtgever wil het concept nu standaardiseren en geschikt maken voor alle typen anodes, waardoor er een interessant marktpotentieel ontstaat. Zo is Nordural van plan op IJsland een nieuwe aluminiumsmelterij te bouwen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven