Ga naar hoofdinhoud

Hybride HVDC-onderbreker van ABB bereikt nieuw niveau (video)

Promotion testdeelnemers in de testhal van het KEMA Laboratorium na het succesvol testen van de ABB Power Grids hybride HVDC-breker. (foto: ABB Power Grids)

Grootschalige tests op de hybride hoogspannings gelijkstroom onderbreker (HVDC) van ABB Power Grids hebben de rijpheid van de technologie aangetoond. De tests werden uitgevoerd in KEMA-laboratories in Arnhem (onderdeel van het Italiaanse Cesi) voor de Europese TSO’s (Transmission System Operators, beheerders van elektriciteitsnetwerken) en netontwikkelaars,

De ontwikkeling is belangrijk voor het vormgeven van de toekomst van duurzame energie, waardoor de toegang tot betrouwbare en betaalbare energie voor iedereen wordt vergroot.

De tests werden uitgevoerd in het kader van het project ‘Progress on Offshore Meshed HVDC Transmission Networks’ (Promotion). Dit werd opgezet om het volledige potentieel van de Europese offshore-bronnen te ontsluiten en de technische, regelgevende, financiële en juridische uitdagingen voor de implementatie van deze netwerken aan te pakken.

Het project dient ter ondersteuning van de doelstellingen van de European Green Deal, en wordt gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie. Het consortium bestaat uit 34 partners, variërend van alle grote Europese HVDC-apparatuurfabrikanten, TSO’s en de academische wereld tot testlaboratoria en consultants. Het testprogramma is overeengekomen met de andere deelnemende HVDC-automatenfabrikanten.

Hybride HVDC-onderbreker

De hybride HVDC-schakelaar van ABB Power Grids neemt een belangrijke technische uitdaging weg bij de ontwikkeling van HVDC-netten, die een beperking is geweest voor de uitbreiding van de hoogspanningsgelijkstroomtechnologie. De schakelaar maakt het mogelijk dat het transmissiesysteem de stroomtoevoer in stand houdt als er een storing is op een van de lijnen. De onderbreker isoleert de storing door de gelijkstroom te onderbreken, zelfs als extreem hoge vermogensniveaus nodig zijn.

Eerder gebruik van HVDC heeft geleid tot een toenemend aantal punt-tot-puntverbindingen en enkele multi-terminal systemen in verschillende delen van de wereld. De logische volgende stap is het aansluiten van de stroomleidingen en het optimaliseren van de betrouwbaarheid van het netwerk, een DC-net. Hierdoor wordt ook het balanceren van belastingen, de integratie van grote hoeveelheden duurzame energie, het verlagen van de transmissieverliezen en het faciliteren van energiehandel over de grenzen heen mogelijk. Een DC-net zou het AC-net ondersteunen en stabiliseren door te werken als stroomsupersnelwegen, het vermijden van stroomuitval en het minimaliseren van stroomverliezen.

Het resultaat van de Promotion-tests symboliseert een grote stap voorwaarts in het omzetten van de visie van ABB Power Grids op een toekomstig mega-gelijkstroomnet, dat de continenten doorkruist en hydro-, zonne- en windenergie volledig integreert, in een realiteit.

Onderstaande filmpjes beschrijven het belang van HVDC-netwerken, respectievelijk de werking van een hybride HVDC-onderbreker.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven