Ga naar hoofdinhoud

Huisman ontwikkelt snelkoppeling voor offshore (video)

Huisman en Jan De Nul Group hebben een snelkoppeling voor heavy-lift installaties aan boord van Jan De Nul’s nieuwe offshore-installatieschepen Les Alizés en Voltaire ontwikkeld. (foto's: Huisman Equipment)

Huisman en Jan De Nul Group hebben de krachten gebundeld voor de ontwikkeling van heavy-lift installaties aan boord van Jan De Nul’s nieuwe offshore-installatieschepen Les Alizés en Voltaire. In 2019 werd de opdracht voor de engineering, bouw en levering van twee innovatieve kranen voor deze schepen door Jan De Nul aan Huisman gegund.

Voor deze kranen, beiden de grootste in hun klasse, heeft Huisman – met assistentie van de kennis en expertise van het operationele en technische team van Jan De Nul Group – de Universal Quick Connector (UQC) ontwikkeld. Het resultaat is een innovatie die voor een stap voorwaarts in het veiliger uitvoeren van offshore-hijsactiviteiten zorgt.

Universele snelkoppeling

De UQC is een modulaire en robuuste klem die in het hijsblok van de kraan is gemonteerd. Objecten kunnen via een directe verbinding worden opgetild, zonder tussenkomst van personeel en zonder gebruik te maken van ander hijstuigage.

De innovatie verhoogt de veiligheid tijdens offshore hijs- en installatieactiviteiten aanzienlijk. Met de UQC biedt Jan de Nul zijn offshore-installatieteams aan boord van beide schepen betere middelen om de hijswerkzaamheden op een veilige manier uit te voeren. Dit zal de offshore-installatie-industrie in het algemeen verbeteren en ondersteunen.

Door het concept voor de Universal Quick Connector tool te verfijnen met de operationele en procedurele expertise van de technische teams van Jan De Nul, heeft Huisman een geïntegreerde tool gecreëerd die de veiligheid en werkbaarheid aan boord zal vergroten. Huisman gaat ervan uit dat deze tool de eerste van vele anderen zal zijn in de offshore hijsindustrie.

Hogere veiligheid en werkbaarheid

De UQC bevestigt en koppelt lasten en gereedschappen rechtstreeks aan het hijsblok van de kraan zonder tuigage, zonder tussenkomst van personeel en volledig automatisch. Deze geautomatiseerde werkwijze zorgt voor een veilige omgeving, waar de veiligheid van personeel gewaarborgd is. De complexe taak van het – meestal handmatig ondersteunde – aanhaken en loshaken van lasten kan worden voorbereid buiten het kritische pad van de hijsoperatie.

Huisman snelkoppeling
Alles in de offshore is groot – de hijsblokken en snelkoppeling zijn daarop geen uitzondering.

De UQC verbetert ook de werkbaarheid in het algemeen. Doordat hijstuigage niet langer nodig is kan de kraan, uitgerust met een UQC, de beschikbare hijshoogten optimaliseren en ook onderwaterwerkzaamheden uitvoeren. Traditionele apparatuur ondervindt vaak moeilijkheden bij het aanhaken van lasten.

Actieve lastrotatie

De UQC is uitgerust met een actief rotatie mechanisme. Dit vergroot de operationele controle en het maakt rotatie van de lading mogelijk, om de positionering optimaal af te stemmen, zonder extra ‘taglines’. Dit maakt nauwkeurige positionering mogelijk, van zware componenten zoals gondels en windturbine bladen die een nauwgezet boutpatroon hebben.

De UQC sluit met een specifieke pin aan op de hijslast. Elk object of tool dat is uitgerust met deze pin, kan middels de UQC worden gehesen. Dankzij het veelzijdige ontwerp kan de UQC ook bestaande lasten hijsen door middel van een tussenliggend ‘hijsoog’ en pinverbinding. Als conventionele tuigage nodig is, kan een traditionele hijshaak met de pin in de UQC worden gemonteerd.

Onderstaand filmpje toont het principe van de Universal Quick Connector.

https://vimeo.com/410998674/61772b9c04

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven