Ga naar hoofdinhoud

Huisman introduceert Rope Luffing Knuckle Boom Crane

Huisman Equipment introduceert een nieuw type zware kraan voor operaties in diep water (foto: Huisman Equipment).

Huisman Equipment introduceert een nieuw en gepatenteerd type kraan, de Rope Luffing Knuckle Boom Crane. Met het gevaarte wil het bedrijf een betrouwbare oplossing bieden voor installatie- en constructiewerkzaamheden in steeds dieper water en onder steeds extremere weersomstandigheden. De eerste kraan van dit type, een 900 ton kraan voor de Seven Arctic van Subsea 7, wordt in 2016 opgeleverd.

Door de combinatie van voordelen van een reguliere Rope Luffing Crane (kraan met beweegbare kabel) en een traditionele Knuckle Boom Crane (knikarmkraan) leveren deze nieuwe kranen hoge prestaties. De kranen zijn voorzien van een actief deiningscompensatiesysteem en bieden een grote hijshoogte en een grote reikwijdte.

Door het hoofdhijssysteem, het gepatenteerde anti-indraai-systeem en de elektrische aandrijving onderscheiden de kranen zich van andere kranen in de markt. De capaciteiten van de nieuwe kranen variëren van 400 ton tot 1200 ton en tot maximaal 5000 m waterdiepte.

Rope Luffing Knuckle Boom Crane

Voor het gepatenteerde ontwerp voor de Rope Luffing Knuckle Boom Crane zijn in de praktijk beproefde hoofdcomponenten gebruikt. Door de combinatie hiervan kan Huisman het totale constructiegewicht van de kraan laag houden terwijl de hijscapaciteit en de radius groot blijven. Door de toevoeging van een ‘knuckle’ in het ontwerp van de kraan is het mogelijk om het slingeren van de haak te verminderen en, in uitgestrekte vorm, grote hijshoogtes te bereiken. Bovendien kan de giek van de kraan verticaal geparkeerd worden waardoor waardevolle dekruimte wordt bespaard.

Het hoofdhijssysteem bestaat uit een gescheiden tractielier en opslaglier en een apart deiningscompensatiesysteem. Dit betekent dat zowel het hijsen/omlaag brengen van de last en de compensatie van de deining tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd zonder onderlinge prestatie-afhankelijkheid. Dit resulteert in een betere prestatie van het systeem en een vergroting van de veiligheid. Een storing in het hijssysteem zal niet van invloed zijn op de deiningscompensator of vice versa.

Energie en geluid

Omdat de Rope Luffing Knuckle Boom Crane volledig elektrisch wordt aangedreven, zijn het energieverbruik, het geluidsniveau en het aantal onderdelen verminderd. Dit maakt de kraan betrouwbaarder dan hydraulisch aangedreven kranen. Daarnaast verminderen ook de onderhouds- en operationele kosten.

Het hijssysteem kan worden uitgerust met een tweeparts in plaats van een enkelpart schering, wat de levensduur van de kabel significant verlengt en daarmee de operationele uitgaven vermindert. De levensduur van de kabel wordt verder vergroot door het gecombineerde actieve en passieve deiningscompensatiesysteem op de hoofdhijs, aangezien het aantal schijfbuigingen is geminimaliseerd en er geen beschadiging plaatsvindt bij het opspoelen van de draad op de lier.

Ingebouwde redundantie

De passieve modus van het deiningscompensatiesysteem bevat ingebouwde redundantie, waardoor het niet zal falen. Tijdens het hijsen door de golven vindt een substantiële vermindering van de dynamische krachten op de kraan en de last plaats, door het passieve systeem als schokdemper te gebruiken. Het passieve systeem van de Rope Luffing Knuckle Boom Crane kan ook worden gebruikt om te voorkomen dat tijdens het laten zakken van de last naar de zeebodem resonantie optreedt.

Daarnaast kan ‘real-time’ actieve deiningscompensatie worden ingezet, waarbij slechts zeer weinig energie wordt verbruikt. Tijdens installaties op de zeebodem in de tweeparts schering voorkomt het anti-indraai-systeem het indraaien van het onderblok en de kabel. Daarnaast verlaagt dit systeem het aangrijpingspunt van de kabel, waardoor de stabiliteit van het schip wordt verbeterd en de beweging van de giek wordt verminderd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven