Ga naar hoofdinhoud

Huisman gaat grootste kranen bouwen

Huisman Equipment gaat mogelijk de kranen voor Heerema's nieuwste kraanschip bouwen (foto: Huisman Equipment)

Huisman Equipment heeft een intentieverklaring ontvangen voor de levering van ’s werelds grootste kranen aan boord van Heerema’s geplande, nieuwe, half-afzinkbare kraanschip. De kranen zullen een hijscapaciteit van 10.000 ton hebben met een radius van 48 m. De twee kranen zullen bij de productiefaciliteit van Huisman in China worden gebouwd. Heerema zal de definitieve beslissing voor de bouw van het nieuwe schip voor eind dit jaar nemen.

Huisman staat bekend om zijn zogenaamde mastkranen. Deze kranen zijn echter van een ander, meer conventioneel type (tubkraan) waarbij de kraan zwenkt op een basis met een grote diameter. Maar in tegenstelling tot traditionele tubkranen, die gebruik maken van wielstellen voor hun zwenksysteem, zullen de Huisman kranen gebruik maken van grote lagers van eigen makelij. Huisman heeft deze techniek al eerder toegepast op de 5,000 mt offshore mastkraan voor de Seven Borealis en de 4.000 mt offshore mastkraan voor Heerema’s Aegir.

Lagers voor kranen

Het gebruik van lagers voor de nieuwe 10.000 ton kranen voor Heerema in plaats van de traditionele zwenksystemen zorgt voor een zeer nauwkeurige controle van de zwenkbeweging van de kraan. Ook vereist het systeem weinig onderhoud. Nog een groot voordeel is de grote gewichtsbesparing die daardoor mogelijk wordt. Met name voor half-afzinkbare schepen is dit een belangrijke meerwaarde. De lagers van deze kranen zullen een diameter hebben van 30 m.

De twee kranen hebben elk een maximum hijscapaciteit van 10.000 ton met een radius van 48 m. De kranen zijn voorzien van een 2.500 ton hulphijs en een tweede, kleinere hulphijs met een maximum bereik van 155 m (geen tikfout volgens Huisman). De hoofdhijs, met verminderde inschering, heeft een hijscapaciteit van 1.000 ton op 1.000 m waterdiepte en is uitgerust met actieve deiningscompensatie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven