Ga naar hoofdinhoud

Hotspot voor onbemande en sensorgerelateerde high tech bedrijven

Er werd al meer en meer getest op de locatie, maar met de verhuizing van de eerste bedrijven komt Unmanned Valley echt tot leven (foto's: Unmanned Valley)

Unmanned Valley – het fieldlab voor sensorgerelateerde technologieën en toepassingen op voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk – verwelkomt de eerste bedrijven, allen actief op het gebied van aerospace, drones en sensoren. Dit betekent een belangrijke stap richting de ontwikkeling van een volwaardig ecosysteem voor drones en andere sensor-based innovaties, en een verdere versterking van de aerospace-sector in Nederland.

Aerialtronics, Deck180, Drone Flight Company, Dutch Drone Academy, Elkay International (Europe) en Marshall Netherlands zijn de eerste ondernemingen die verhuisd zijn. Atmos, Drone Light Labs en Mapture.ai vestigen zich de komende maanden op Unmanned Valley.

Met de komst van deze bedrijven is de eerste fase van ‘gebouw 356’ zeer succesvol ontwikkeld en is de recent beschikbaar gekomen ruimte nu al bijna volledig gevuld. Naar verwachting realiseert het Rijksvastgoedbedrijf in de volgende fase 1700 vierkante meter aan ruimte voor een mix van startups en scale-ups, volwassen bedrijven en kennisinstellingen. 

Unmanned Valley komt tot leven

“Er werd al meer en meer getest op de locatie, maar met de verhuizing van de eerste bedrijven komt Unmanned Valley echt tot leven”, aldus Theo de Vries, programmamanager van Unmanned Valley.

“Drones halen vaak alleen de krantenkoppen als bedreiging voor het luchtverkeer of als pizzabezorgservice. Deze bedrijven laten zien dat de realiteit anders en de economische en maatschappelijke potentie voor Nederland gigantisch is.” 

Naast de Nederlandse start-ups en scale-ups die zich op Unmanned Valley vestigen, blijkt inderdaad dat de locatie ook internationale aantrekkingskracht heeft; enkele buitenlandse bedrijven hebben hun activiteiten inmiddels naar Katwijk verplaatst.

Samenwerking, kruisbestuiving en innovatie

De Vries is ook vol lof over het Rijksvastgoedbedrijf: “Het RVB heeft gedurende de coronacrisis stevig doorgepakt met de renovatie- en transformatiewerkzaamheden. Het is nu een plek waar samenwerking, kruisbestuiving en innovatie kan ontstaan.

unmanned valley

Dit inspireert startups, scale-ups en anderen zodanig, dat we ruim voor de officiële opleverdatum in juli, zo’n 90% van de units verhuurd hadden en de tweede fase eerder dan verwacht ontwikkeld kan worden.”

Juiste netwerk, technologie en talent

“Unmanned Valley heeft de potentie om uit te groeien tot een hotspot voor onbemande en sensorgerelateerde bedrijvigheid. Innovatieve bedrijven zijn namelijk op zoek naar een goed ontwikkeld ecosysteem. Meer nog dan een geschikte kantoorlocatie, wil men toegang tot het juiste netwerk, technologie en talent”, zegt Rinke Zonneveld, directeur van de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter.

“Nederland en in het bijzonder Zuid-Holland hebben wereldwijd een goede reputatie in de aerospace-sector. De ruimtevaart-, luchtvaart- en dronesclusters zijn nauw met elkaar verbonden en alle relevante spelers in onderwijs, onderzoek- en kennisinstellingen, en bedrijfsleven werken actief samen in een gebied met de omvang van een megastad.”

Snel groeiende industrie

In tal van sectoren zorgen drone- en gerelateerde technologieën er nu al voor dat er sneller, beter, veiliger en efficiënter gewerkt kan worden. Door de verdere ontwikkeling en integratie van robotisering, kunstmatige intelligentie, big data, machine learning en Internet of Things groeit het aantal nuttige toepassingen snel. 

Onderzoeksbureau Drone Industry Insights verwacht dat de dronemarkt wereldwijd in 2025 naar 42,8 miljard dollar groeit. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van de omvang in 2020 (22,5 miljard dollar). Ook de Europese markt verdubbelt bijna; van 5,19 miljard dollar nu naar 9,86 miljard dollar in 2025.  

Unmanned Valley is een initiatief van de TU Delft en gemeente Katwijk, en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdrages van het Rijk, de provincie Zuid-Holland en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Op termijn moet Unmanned Valley uitgroeien tot een broedplaats voor hightech bedrijvigheid. 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven