Ga naar hoofdinhoud

Hoogste traplift ter wereld

Hoogste traplift ter wereld

ThyssenKrupp Access Solutions heeft de top van het op twee na hoogste gebouw ter wereld (de Mecca Clock Tower in de heilige pelgrimsstad Mekka) toegankelijk gemaakt voor mensen met verminderde mobiliteit. De top van de indrukwekkende wolkenkrabber, gemarkeerd door de halve maan (Hilal), is nu bereikbaar met een traplift. Deze overbrugt 18,4 m vanaf de bovenste verdieping op een hoogte van 569 m.

De trapliftinstallatie in het steile en smalle spiraalvormige trappenhuis van de Mecca Clock Tower bestaat uit dertien raildelen met een totale lengte van 24,8 m. Hiermee overbrugt de lift in totaal 91 traptreden met een gemiddelde traptreebreedte van slechts 380 mm. De rail maakt 29 bochten en is op de binnenbocht van de trap geïnstalleerd om zo min mogelijk ruimte in beslag te nemen.

Traplift op maat

Een Swing-traplift wordt volledig op maat gemaakt. Aangezien noch de halve maan op de top, noch de bekleding rond de torenspits tijdens de installatie van de traplift waren gemonteerd, moesten de benodigde metingen volledig met de hand worden uitgevoerd, op een hoogte van 569 m – in de buitenlucht met soms harde wind. Voor deze specifieke taak stuurde ThyssenKrupp Access Solutions een speciaal opgeleide technicus uit de fabriek van ThyssenKrupp Encasa in Nederland, die niet bang was voor hoogtes en – belangrijker – moslim was en daardoor naar Mekka mocht gaan.

Traplift in Mecca Clock Tower
De Mecca Clock Tower in de heilige stad Mecca (Saoedi-Arabië)

Om de traplift soepel te manoeuvreren op de trap is de lift uitgerust met de gepatenteerde ASL (Advanced Swivel and Leveling)-technologie van ThyssenKrupp Encasa. Dit systeem synchroniseert de aandrijving van de traplift met de geometrie van de rail, waardoor de zitting in een vloeiende beweging door het trappenhuis wordt geleid. Dankzij deze technologie kon de beperkte ruimte tevens optimaal worden benut. Dit maakte de Swing-traplift de enige geschikte oplossing voor deze specifieke omgeving.

De totale installatie van de traplift werd binnen een week voltooid. Het tijdschrift Elevator World benoemde de installatie tot Project van het Jaar 2014, vanwege de exclusiviteit van het project en omdat deze traplift als enige geschikt was om de top van dit gebouw te bereiken.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven